Foto: Reuters/Scanpix

ANO apturējusi visus savus humānos konvojus Sīrijā pēc tam, kad aizvadītajā naktī palīdzības kravas automašīnām pie Alepo uzlidojumu veikušas militārās lidmašīnas.

Notikuma vietā Alepo rietumu piepilsētā uzņemtajos kadros redzams, ka no daudzām kravas automašīnām palicis pāri vien apdedzis karkass. Tāpat uzlidojumā cietusi arī Sarkanā Krusta palīdzības noliktava, kur preces krāmētas ārā.

No 31 transportlīdzekļa konvoja iznīcinātas ir vismaz 18 smagās automašīnas, kurās vesti kvieši, ziemas apģērbs, segas, medikamenti un medicīnas preces, atsaucoties uz ANO, vēsta aģentūra AFP.

Uzlidojumā gājuši bojā aptuveni 20 civiliedzīvotāji, tostarp šoferi, brīvprātīgie un Sarkanā Pusmēness augsta ranga vietējā amatpersona, ziņo raidsabiedrība BBC.

Konvojs bija saņēmis atļaujas par darbību no visām konfliktā iesaistītajām pusēm – arī Krievijas un ASV, uzsver ANO. Palīdzību bija paredzēts nogādāt 78 000 iedzīvotāju nemiernieku kontrolētajā Urumalkubras rajonā.

Uzbrukumu konvojam asi nosodījušas ASV, norādot, ka notikušais var apdraudēt Vašingtonas un Maskavas sadarbību Sīrijā.

The first minutes of the #Russian air strikes on the Aid convoys in Orem Alkobra, result of 12 killed others injured pic.twitter.com/c4ATfj0pfY
— Ahmad Alkhatib (@AhmadAlkhtiib) September 19, 2016

"Delfi", atsaucoties uz aģentūru LETA, jau ziņoja, ka uzbrukumu varēja veikt tikai Sīrijas prezidenta Bašara al Asada režīms vai viņa sabiedrotā Krievija un jebkurā gadījumā atbildība par to jāuzņemas Maskavai, uzskata ASV.

Neilgi pirms uzlidojuma Damaska pirmdien paziņoja, ka ar ASV un Krievijas starpniecību panāktais vairāku dienu pamiers ir beidzies.

Tikmēr Krievija un tās sabiedrotā Damaska otrien savu saistību ar uzlidojumu konvojam noliedz. Krievijas Aizsardzības ministrija paziņoja, ka konvojs 13:40 pēc Maskavas laika bija veiksmīgi sasniedzis mērķi, bet tālākā tā kustība bijusi zināma vien kaujiniekiem, kas kontrolē rajonu.

Pagājušajā nedēļā ASV bija spiestas atvainoties par uzlidojumu Sīrijas spēkiem pamiera laikā, taču uzstāj, ka tas noticis netīšām. ASV amatpersonas norāda, ka Krievijai nav līdzīga attaisnojuma par uzbrukumu palīdzības darbiniekiem.

"Konvoja mērķis bija zināms Sīrijas režīmam un Krievijas federācijai," sacīja ASV Valsts departaments preses pārstāvis Džons Kērbijs. "Un tomēr šie palīdzības darbinieki tika nogalināti, mēģinot sniegt palīdzību sīriešiem," viņš papildināja.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!