Foto: RIA Novosti/Scanpix
Padomju Savienības komunistiskajai partijai lielo valstu bloku vajadzēja transformēt par demokrātisku vienību, nevis noskatīties, kā tas sabrūk, paziņojis Krievijas prezidents Vladimirs Putins.

"Jūs zināt manu attieksmi attiecībā uz PSRS sabrukšanu. Nebija vajadzības to pieļaut. Bija jāveic reformas, tostarp demokrātijas virzienā," Putina teikto valsts domes vēlēšanās uzvarējušo partiju līderiem citē Kremļa finansētais medijs "RT". "Es gribu uzsvērt, ka komunistiskā partija bija atbildīga par mūsu agrāko tēvzemi – PSRS –, ne kādu citu."

"Krievijas komunistiskā partija", kura izveidojās uz savas PSRS laiku priekšgājējas pamatiem, ir viens no redzamākajiem spēkiem jaunajā Krievijas parlamentā.

Partijas līderis Genādijs Zjuganovs prezidentam sūdzējies, ka komunisti priekšvēlēšanu laikā cietuši no pieaugošas un negodīgas konkurences, kā dēļ samazinājies partijas pārstāvju skaits parlamentā. "Politiskā sistēma ar 77 partijām, no kurām 14 piedalās cīņā par vietām parlamentā novērš dialoga iespēju, kas manā uzskatā ir slikti," sūdzējies Zjuganovs.

2005. gadā Putins uzrunā parlamentam PSRS sabrukšanu nodēvēja par "20. gadsimta lielāko ģeopolitisko katastrofu". Desmit gadus vēlāk viņš intervijā sūkstījās, ka Krievijai neesot plānu PSRS atjaunošanai, bet neviens tam neticot. Putins regulāri apsūdzējis Eiropas valstu politiķus, ka viņi velti salīdzina Krieviju ar tās priekšgājēju Padomju Savienību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!