Foto: AP/Scanpix
Aptuveni 300 nelegālo imigrantu otrdien devušies gājienā no Belgradas uz Ungāriju, cerot iekļūt Eiropas Savienībā (ES).

Serbijas policija pavadīja migrantus ārā no galvaspilsētas. Tālāk tie mēros aptuveni 200 kilometrus tālu ceļu līdz Serbijas robežai, ziņoja telekanāls RTS.

Pirms Belgradas atstāšanas migranti pilsētas centrā sarīkoja nelielu protesta akciju pret Ungārijas centieniem neielaist valstī vairs nevienu nelegālo imigrantu.

"Mums nevajag ūdeni un pārtiku, mēs aicinām jūs atvērt robežas," vēstīja viens no imigrantu plakātiem.

Līdzīgs imigrantu mēģinājums jūlijā šķērsot robežu beidzās neveiksmīgi.

Kā ziņots, svētdien Ungārijā notikušajā referendumā 98% vēlētāju nobalsoja pret ES bēgļu kvotām, taču aktivitāte bija tikai 44%, nesasniedzot 50% robežu, kas nepieciešama, lai referendumu juridiski atzītu par notikušu.

Kopš Ungārija jūlijā pastiprināja kontroli uz robežām, Serbijā "uzkrājies" ievērojams nelegālo imigrantu skaits. Saskaņā ar ANO datiem pašreiz Serbijā iestrēguši vairāk nekā 5500 nelegālo imigrantu. Serbija aplēsusi, ka spēj uzņemt tikai 6000 līdz 7000 imigrantu.

Serbijas prezidents Tomislavs Nikoličs pirmdien paziņoja, ka valstij jāgatavojas robežu kontroles pastiprināšanai, pat ja tas saniknos Briseli.

"Ja Serbija kļūs par piltuvi, no kuras ūdens nevar iztecēt, jo citi tālāk slēguši savas robežas, arī Serbijai jāslēdz savas robežas," paziņoja prezidents.

Serbija atrodas tā dēvētajā Balkānu maršrutā, kuru kopš 2015. gada vidus mērojuši simtiem tūkstošu nelegālo imigrantu no Tuvajiem Austrumiem, Āzijas un Āfrikas cerībā nokļūt Rietumeiropā.

Lai gan maršruts martā tika faktiski slēgts, nelegālie imigranti mazākos daudzumos turpina šķērsot reģionu, bieži izmantojot kontrabandistu pakalpojumus. Aplēsts, ka dienā reģionu šķērso pāris simti migrantu.

Saskaņā ar Serbijas varasiestāžu sniegto informāciju šogad valstī reģistrēti vairāk nekā 102 000 nelegālo imigrantu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!