Foto: AFP/Scanpix

Ārvalstu izlūkdienests uzstādījis ļaunprogrammatūru Austrālijas valdības aģentūras datorsistēmai, nozogot šobrīd nenoskaidrotu skaitu dokumentu, teikts trešdien izplatītā oficiālā ziņojumā.

Ar Aizsardzības ministriju saistītā Meteoroloģijas biroja sistēmu uzlaušana tika pamanīta 2015. gadā un sākotnēji mediji to saistīja ar Ķīnu.

2013. gadā Ķīnas hakeri tika vainoti par Austrālijas izlūkdienesta jaunās galvenās mītnes plānu nozagšanu.

Austrālijas kiberdrošības centra trešdien izplatītajā ziņojumā par uzbrukumu vainots ārvalstu izlūkdienests, taču netiek nosaukta vainīgā valsts.

Kā teikts ziņojumā, nacionālā kiberdrošības aģentūra Austrālijas signālu direktorāts (ASD) 2015. gadā Meteoroloģijas biroja sistēmās pamanījis attālinātās piekļuves (RAT) ļaunprogrammatūru, kas ir "populāra valsts sponsorētu virtuālo pretinieku vidū", un citu ar kibernoziedzību saistītu ļaunprogrammatūru.

"RAT tika arī izmantots piekļuvei citiem Austrālijas valdības tīkliem," teikts ziņojumā. "ASD atrada pierādījumus, ka pretinieks biroja tīklā meklē un kopē nezināmu skaitu dokumentu. Visticamāk, pretinieks šo informāciju ir nozadzis".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!