Foto: AFP/Scanpix

Francijas prezidents Fransuā Olands jaunā grāmatā atzinis, ka Francijas sabiedrībā pastāv problēma ar islāmu, trešdien vēsta laikraksts "Le Monde".

"Ar islāmu ir problēma, jo islāms prasa svētās vietas un atzīšanu," sarunā par jauno grāmatu, kas iznāks ceturtdien, "Le Monde" žurnālistiem sacīja Olands.

Prezidents norādīja, ka islāms kā reliģija pati par sevi nerada problēmu, bet problēma ir tajā, ka islāms tiecas aizstāvēt savas tiesības kā reliģija Francijā.

Olands grāmatā "Un president ne devrait pas dire ca" ("Prezidentam to nevajadzētu sacīt"), arī pauž viedokli, ka imigrantu Francijā ir pārāk daudz un tik lielai migrācijai nevajadzējis būt.

Imigrācija un identitāte ir aktuālas tēmas Francijā, tuvojoties prezidenta vēlēšanām nākamajā gadā.

Džihādistu uzbrukumi Francijā, kas pēdējos divos gados laupījuši simtiem cilvēku dzīvību, un migrācijas krīze ir vairojusi pret imigrācijas noskaņojumu sabiedrībā un galēji labējo politisko spēku popularitāti.

Plašas diskusijas par musulmaņu integrāciju šovasar izraisīja arī aptuveni 30 pilsētu pieņemtie aizliegumi pludmalēs nēsāt visu ķermeni sedzošos peldkostīmus jeb burkini.

Francijas augstākā tiesa vēlāk secināja, ka šāds aizliegums uzskatāms par nopietnu pamatbrīvību pārkāpumu.

Olands, kurš tautā nav populārs, vēl nav paziņojis, vai kandidēs gaidāmajās prezidenta vēlēšanās.

Savukārt bijušais Francijas prezidents Nikolā Sarkozī jau aktīvi sācis priekšvēlēšanu kampaņu, pievēršoties antiimigrācijas tēmām.

Sarkozī, kurš prezidenta amatu ieņēma laikā no 2007. līdz 2012.gadam, pirmdien paziņoja, ka pēc tam, kad imigranti ieguvuši Francijas pilsonību, tiem "jādzīvo kā francūžiem".

Sarkozī arī paziņojis, ka ievēlēšanas gadījumā noorganizētu referendumu, uzdodot francūžiem jautājumu, vai viņi atbalsta tiesības Eiropas Savienības nepilsoņiem pievienoties savām ģimenēm Francijā. Tieši šādā veidā Francijā ierodas liels skaits imigrantu.

Olands tikmēr savā grāmatā kritizē Sarkozī "vulgaritāti, zemiskumu un cinismu", aizrautību ar naudu un problēmas ar varasiestādēm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!