Foto: AP/Scanpix
Francijas ziemeļu pilsētā Kalē drīz sāksies nelegālo migrantu nometnes "Džungļi" pilnīga nojaukšana, piektdien publicētos izteikumos paziņoja Francijas mājokļu ministre Emanuela Kosa.

Šī stihiski izveidojusies nometne ir kļuvusi par Eiropas migrantu krīzes mezgla punktu Francijā, politiķu debašu subjektu un avotu saspīlējumam Francijas attiecībās ar Lielbritāniju, kur mēģina nokļūt šīs nometnes iemītnieki.

"Nojaukšana sāksies, kad būs visi nosacījumi panākumiem," ministre paziņoja laikrakstam "Liberation". "Mēs gandrīz to esam uzsākuši, un mēs izdarīsim to līdz galam," viņa piebilda.

Kosa uzstāja, ka ir "pilnīgi izslēgts, ka šie cilvēki tiktu atstāti dzīvojot vēl ilgāk šajos dubļos un šajās ciešanās", un nosauca vēl vienu ziemu šajā nometnē par "neiespējamu".

11 Francijas labdarības organizācijas trešdien mēģināja panākt tiesas rīkojumu, lai bloķētu plānoto nojaukšanu, kuru tās raksturoja kā uzbrukumu cilvēku pamattiesībām.

Vēl nav paziņots datums, līdz kuram jāevakuē visi "Džungļu" iemītnieki, bet Francijas prezidents Fransuā Olands ir solījis, ka šī nometne tiks nojaukta līdz gada beigām.

Tiek plānots migrantus no "Džungļiem" sadalīt pa apmēram 100 uzņemšanas centriem Francijā. Kosa atzina, ka dažviet Francijā ir "naidīga" attieksme pret šiem plāniem.

Saskaņā ar vietējo varas iestāžu datiem Kalē "Džungļos" pašlaik mīt aptuveni 5700 cilvēku no Āfrikas un Āzijas, bet labdarības organizācijas lēš, ka viņu ir ap 10 tūkstošiem.

Vēl nav atrisināta problēma, ko darīt ar 1300 nepilngadīgajiem bez tuviniekiem šajā nometnē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!