Foto: AFP/Scanpix

Spēcīgā zemestrīce, kas svētdien rīta agrumā satricināja Umbrijas un Markes reģionus Itālijas vidienē, varētu būt atstājusi bez pajumtes 100 000 cilvēkus, lēsis Markes reģiona prezidents Luka Čerisčoli.

Stiprākais pazemes grūdiens, kāds Itāliju piemeklējis kopš 1980.gada, bija jūtams no Romas līdz Venēcijai. Zemestrīce sākās plkst.7.40 pēc vietējā laika (8.40 pēc Latvijas laika), un tās epicentrs atradās netālu no Norčijas pilsētiņas Umbrijas reģionā.

Saskaņā ar ASV Ģeoloģiskā dienesta sniegto informāciju pazemes grūdiena stiprums bija 6,6 magnitūdas, bet Itālijas ģeoloģijas un vulkanoloģijas institūts minējis nedaudz mazāku stiprumu - 6,5 magnitūdas.

Kā pēcpusdienā paziņojis Itālijas Civilās aizsardzības departamenta direktors Fabricio Kurčio, aptuveni divdesmit cilvēki guvuši vieglus savainojumus, viens cilvēks cietis nopietnāk, bet ziņu par bojāgājušajiem nav.

Aptuveni 15 000 cilvēku palikuši bez elektroenerģijas, cietušajos rajonos ir problēmas ar dzeramā ūdens piegādi.

Sagruvušas daudzas vēsturiskas celtnes, tai skaitā XIV gadsimtā celtā Sv.Benedikta bazilika Norčijā, par kuru rūpējās benediktīniešu mūki no tuvējā klostera, kuru apmeklē aptuveni 50 000 svētceļnieki gadā. Telekanāli pārraida kadrus, kuros redzams, kā mūki un vietējie ļaudis klusā lūgšanā nometušies ceļos pie Sv.Benedikta statujas.

Itālijas premjerministrs Mateo Renci solījies "atjaunot visu - mājas, baznīcas un uzņēmumus". No vairākām tuvējām pilsētiņām un ciemiem pēdējo dienu laikā liela daļa iedzīvotāju evakuējušies, jo aizvadītās trešdienas vakarā Itālijas centrālo daļu jau satricināja trīs pazemes grūdieni, spēcīgākais no tiem 6,1 magnitūdu stiprs. Tiem sekoja vairāki simti vājāku pēcgrūdienu. Daļa cilvēku pametuši mājas un nakšņo automašīnās, citi pārcēlušies uz piekrastes rajoniem, un domājams, ka tas paglābis daudzus.

Cilvēkiem joprojām grūti atgūties no pieredzētā. "Likās, ka sprāgst bumba," telekanālam "Rai News 24" sacījis Norčijas mērs Pjerluidži Altavilla. "Jūtamies izmisuši. Pazemes grūdieni kļuvuši pārāk bieži, vairs nespējam to izturēt." Markes reģiona Tolentīno mērs Džuzepe Pecanēzi izteicies, ka šī ir melnākā diena pilsētiņas vēsturē. "Postījumi ir tik lieli, ka tos nevarēs vērst par labu. Ielās ir tūkstošiem pārbiedētu, raudošu cilvēku. Cerēsim, ka viss ir galā, ļaudis ir ļoti nomākti," viņš sacījis. Itālijas Civilās aizsardzības departaments apseko celtnes visā zemestrīces skartajā reģionā. Drošības pārbaužu dēļ tika slēgts metro Itālijas galvaspilsētā, ko no zemestrīces epicentra šķir 120 kilometri.

"Viss ir sagruvis, redzu ceļamies dūmu stabus, tā ir katastrofa," žurnālistiem rīta pusē sacīja nelielā gleznainā Usitas ciema mērs Marko Rinaldi. "Es pats gulēju mašīnā un redzēju, kā tā elle sākas."

Telekānāla "Sky TG24" reportāžā redzama milzīga horizontāla plaisa, kas izveidojusies kailā kalna nogāzē netālu no Usitas. 24.augustā liela zemestrīce šajā kalnainajā, seismiski jutīgajā reģionā prasīja gandrīz 300 cilvēku dzīvības. Amatričes ciematā svētdien sagruvis tornis, kas cieta augusta zemestrīcē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!