Foto: AFP/Scanpix

Afganistāna zaudē multimiljardu dolāru karā ar narkotiku ražošanu un kontrabandu, paziņojis Afganistānas iekšlietu ministra vietnieks Bazs Muhameds Ahmadi.

ANO narkotiku un noziedzības birojs pagājušajā nedēļā paziņoja, ka Afganistānā opija magoņu audzēšana šogad palielinājusies par 10%, kas ir trešais augstākais rādītājs pēdējo vairāk nekā 20 gadu laikā.

Saskaņā ar aplēsēm tas savukārt nozīmē, ka opija produkcija pieaugusi par 43%, sasniedzot 4800 tonnas, paziņoja ANO narkotiku un noziedzības birojs.

ANO eksperti pieaugumu galvenokārt skaidroja ar magoņu audzēšanai labvēlīgajiem laikapstākļiem, nedrošības palielināšanos valstī un starptautiskā atbalsta mazināšanos narkotiku apkarošanas operācijām.

"Pirms trim gadiem 20 provinces bija brīvas no opija magonēm. Tagad tikai 13," intervijā aģentūrai AFP norādīja Ahmadi.

"Valdība ir pārāk aizņemta, cīnoties pret terorismu un talibiem, un zaudē cīņā pret narkotikām, bet viss ir savstarpēji saistīts," viņš piebilda.

Magoņu audzētāji lielākoties ir pakļauti talibu kontrolei un maksā tiem nodevas, ko talibi izmanto, lai finansētu savu cīņu pret valdības un NATO spēkiem.

Starptautiskie ziedotāji pēdējo desmit gadu laikā ir atvēlējuši miljardiem dolāru narkotiku apkarošanas pasākumiem Afganistānā, bet rezultāti bijuši nepārliecinoši.

Samazinoties palīdzībai no ārvalstīm, mazāk aktīvi kļuvuši arī centieni iznīcināt opija magoņu laukus, kas dažviet Afganistānā saskatāmi no valdības ēku logiem.

Šogad Afganistānā iznīcināti 355 hektāri magoņu sējumu, kas ir par 91% mazāk nekā 2015.gadā.

Ahmadi skaidroja, ka vislielākais solis atpakaļ bijusi specializētās magoņu sējumu iznīcināšanas vienības likvidēšana 2010.gadā. Vienībā ietilpa 900 cilvēku, kurus Rietumi bija apmācījuši un apgādājuši ar aprīkojumu.

Ahmadi sacīja, ka mafijas grupējumi, kontrabandisti un citas ieinteresētās puses izplatījušas baumas, ka specvienība nav efektīva, šādi ietekmējot ziedotāju atbalstu.

"Katra vīra apmācība izmaksāja gandrīz 50 000 ASV dolāru," viņš piebilda, norādot, ka starptautiskais atbalsts opija magoņu iznīcināšanai ir ievērojami mazinājies.

Magoņu plantāciju paplašināšanās sekmējusi arī narkotiku atkarības palielināšanos.

Ja talibu režīma laikā no 1996.gada līdz 2001.gadam narkomānija nebija liela problēma, tad tagad valstī ir gandrīz trīs miljoni narkomānu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!