Foto: AP/Scanpix

Visas iesaistītas puses, kas piedalās cīņās par Sīrijas pilsētu Alepo, varētu būt pastrādājušas kara noziegumus, rīkojot uzbrukumus civiliedzīvotāju apdzīvotos rajonos, par ANO cilvēktiesību pārstāves Ravinas Šamdasani teikto ziņo aģentūra "Reuters".

"Visas puses Alepo veic darbības, kas noved pie liela skaita civiliedzīvotāju ievainojumiem un zaudējumiem, un rada terora gaisotni tiem, kas turpina dzīvot pilsētā," ANO sanāksmē Ženēvā otrdien norādīja Šamdasani.

Pagājušajā nedēļā nemiernieki sāka ofensīvu pret valdības spēku kontrolētajiem Alepo rietumiem. Tas notiek vairāk nekā mēnesi kopš režīma armija sākusi operāciju faktiski ielenktās pilsētas austrumu daļas atkarošanai no kaujiniekiem.

ANO aplēses liecina, ka nemiernieku kontrolētajā Alepo daļā joprojām atrodas 250 – 275 tūkstoši civiliedzīvotāju un aptuveni 8000 kaujinieku.

Pagājušās nedēļas nogalē ANO dokumentējusi vairāk nekā 30 civiliedzīvotāju, tostarp 10 bērnu, bojāeju, kā arī desmitiem ievainoto Alepo rietumu daļā, kas apšaudīta ar mīnmetējiem, raķetēm un dažādām improvizētām sprāgstierīcēm, norāda Šamdasani.

"Ziņas par zeme-zeme raķešu un ar sprāgstvielām pildītu transportlīdzekļu izmantošanu apkārtnē ar vairāk nekā miljonu civilo iemītnieku ir pilnībā nepieņemamas un var būt kara noziegums," aģentūra citē sievieti.

Augstais cietušo un bojāgājušo civiliedzīvotāju skaits liek domāt, ka nemiernieki ignorē "fundamentālo neizvēlīgo uzbrukumu aizliegumu", kā arī piesardzības un proporcionalitātes principu, uzskata ANO pārstāve.

ANO nav izdevies ievākt pietiekami detalizētu informāciju, lai uzbrukumos vainotu konkrētas grupas, viņa papildina.

Tikmēr arī valdības spēki un tās sabiedrotie turpina apšaudīt opozīcijas kontrolētos Alepo austrumus. ANO brīvdienās fiksējusi vismaz 12 civiliedzīvotāju, tostarp divu bērnu, bojāeju.

"Uzbrukumi slimnīcām, skolām, tirgiem, ūdens ņemšanas vietām un maiznīcām tagad ir ikdienišķa parādība. Ja tiks pierādīts, ka tā ir tīša darbība, tas var būt kara noziegums," uzsver Šamdasani.

Pašlaik sīvākās Sīrijas pilsoņu kara kaujas notiek Alepo.

Sīrijas konflikts sākās 2011. gadā, kad bruņotās sadursmēs pārauga plaši tautas protesti, kuros tika pieprasīta prezidenta Bašara al Asada atkāpšanās.

Kara laikā valstī nostiprinājās arī dažādi radikālo islāmistu grupējumi, piemēram, "Daesh" kurš karo kā pret režīma spēkiem, tā nemierniekiem. "Daesh" pakļauts ASV starptautiskās koalīcijas, kā arī Krievijas gaisa uzlidojumiem.

Asada režīmu konfliktā atbalsta Irāna un Krievija, savukārt nemierniekus virkne sunnītu arābu valstu un ASV.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!