Foto: Reuters/Scanpix
Turcijas armija nosūtījusi tankus un bruņutehniku uz robežu ar Irāku, otrdien ziņo Turcijas mediji.

Turcijas aizsardzības ministrs Fikri Išiks ziņu aģentūrai "Anadolu" sacīja, ka tās ir mācības, lai iepriekš sagatavotos visām iespējām.

Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdogans un premjerministrs Binali Jildirims tikmēr Ankarā tikās iepriekš neplānotās sarunās.

Rajonu gar robežu Irākas pusē kontrolē Kurdistānas reģiona valdība, ar kuru Turcija uztur labas attiecības.

Ankara pēdējā laikā ir paudusi bažas par ASV atbalstīto un Irākas vadīto operāciju Mosulas atbrīvošanai no džihādistiem. Turcija šajā operācijā netika iesaistīta.

Ankara vēl arvien nav atrisinājusi arī domstarpības ar Bagdādi par militāro bāzi Irākas ziemeļos, kur atrodas Turcijas karavīri. Bagdāde paziņojusi, ka iebilst pret šo spēku klātbūtni valsts teritorijā.

Mosulas operācijā Turciju sevišķi satrauc šiītu kaujinieku piedalīšanās.

Nedēļas nogalē šiītu kaujinieki sāka padzīt teroristu grupējuma "Islāma valsts" džihādistus no apgabaliem netālu no Tell Afaras, kas atrodas aptuveni 90 kilometrus no Turcijas robežas. Tell Afarā dzīvo etniskie turkmēņi, no kuriem daļa ir šiīti, bet daļa sunnīti.

Erdogans, kurš pats būdams sunnīts nesen ar saviem izteikumiem par Mosulas demogrāfiju saniknoja Irākas šiītus, solījis aizsargāt turkmēņus.

Turcija ir arī neapmierināta ar bāzēm, kas Irākas ziemeļos ir kurdu bruņoto separātistu organizācijas Kurdistānas Strādnieku partijas (PKK) kaujiniekiem.

PKK ir pozīcijas Sindžārā, netālu no Tell Afaras. PKK kaujinieki iegāja šajā apgabalā 2014.gadā, lai aizsargātu jezīdu minoritāti, ko "Islāma valsts" brutāli iznīcināja.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!