Foto: EPA/LETA

Kanādas bruņotie spēki izmeklēs mistisku troksni Arktikā, par ko sūdzējušies vietējie iedzīvotāji, atsaucoties uz Nacionālās drošības departamentu, ziņo vietējie mediji.

Nelielā Iglulikas ciemata mednieki dzirdējuši dīvainu, sīcošu troksni, kas nāk no jūras un kas aizbiedē savvaļas dzīvniekus. Vietējiem iedzīvotājiem ir dažādas teorijas par trokšņa izcelsmi - vieni to piedēvē kalnrūpniecības kompānijām, kas veic urbumus Arktikā, citi - vides aktīvistiem "Greenpeace". Abas apsūdzētās puses noliedz savu saistību ar neparastajām skaņām. Mednieki, savukārt, šo troksni saista ar savvaļas dzīvnieku skaita samazināšanos apvidū - tas viņus aizbiedējot.

"Vasarā un ziemā tas ir viens no bagātākajiem medību apgabaliem, kurā mīt daudz jūras zīdītāju, bet šogad to bija ļoti maz, un tas ir aizdomīgi," kanālam "CBC News" izteicies vietējais mednieks Pols Kvassa.

"Fjuri un Heklas šaurums ir polāro vaļu, bārdaino un pogaino roņu migrācijas ceļš, parasti to te ir daudz, bet šovasar nebija neviena," norāda cits mednieks, Džordžs Kulots.

Nunavutas premjerministra birojs vērsies Kanādas Nacionālās drošības departamentā ar lūgumu izmeklēt neparasto parādību.

"Nacionālās drošības departaments ir informēts par savādiem trokšņiem, kas parādījušies Fjuri un Heklas šaurumā, un Kanādas bruņotie spēki gatavojas pārbaudēm," "CBS News" paziņojis departamenta preses sekretārs Evans Koronevskis. "Mēs pateicamies Nunavutas valdībai par sniegto informāciju un informēsim premjera biroju par izmeklēšanas rezultātiem."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!