Foto: morgueFile
Krievijas hakeri drīz pēc republikāņu kandidāta Donalda Trampa uzvaras ASV prezidenta vēlēšanās sākuši kiberuzbrukumus ASV bāzētām domnīcām, paziņojuši kiberdrošības eksperti, kas uzskata, ka Maskava vēlas iegūt informāciju par topošo administrāciju.

Trīs kiberdrošības firmas atklāja aģentūrai "Reuters", ka atklājuši tā saukto pikšķerēšanas kampaņu, ko sarīkojusi ar Krievijas valdību saistīta hakeru grupa, kura zināma ar nosaukumu "Cozy Bear" ("Omulīgais lācis"), kas tiek turēta aizdomās par hakeru uzbrukumiem ASV Demokrātu partijai pirms prezidenta vēlēšanām.

"Iespējams, tagad viņi cenšas pasteigties, lai iegūtu piekļuvi noteiktiem mērķiem, kur viņi varētu labāk saprast to, kas pēc vēlēšanām un pārejas posmā notiek Vašingtonā," skaidroja kiberdrošības firmas "AlienVault" galvenais zinātnieks Džeimijs Blasko.

Hakeru mērķu vidū bija domnīca "Council for Foreign Relations" ("Ārējo attiecību padome"), pavēstīja šī pētniecības centra drošības eksperts Adams Segals. Viņa kolēģu vidū ir bijušais ASV senators Džons Rokfellers un Eliots Abramss, kuri ieņēma augstus amatus bijušā ASV prezidenta Ronalda Reigana administrācijā.

Pikšķerēšanas kampaņas izmanto ar ļaunprogrammatūru inficētus e-pastus, lai inficētu konkrētu mērķu datorus. Parasti šādi e-pasti tiek sūtīti it kā no pazīstamām adresēm.

Daži e-pasti bija sūtīti it kā no Hārvarda Universitātes ar nosaukumu "Kāpēc Amerikas vēlēšanas ir defektīvas", norāda Vašingtonā bāzētā kiberdrošības firma "Volexity".

Šie kiberuzbrukumi notiek brīdī, kad ASV prezidenta Baraka Obamas administrācija apsver iespēju reaģēt uz Demokrātu partijai notikušajiem kiberuzbrukumiem.

Augsta ranga bijusī Obamas administrācijas amatpersona ceturtdien atklāja, ka nolemts pēc vēlēšanām vērsties pret Krieviju, tomēr nav pieņemts lēmums par to, kā to īsti darīt.

Iespējamo pretsoļu vidū ir apsūdzību izvirzīšana aizdomās par kiberuzbrukumiem turētajiem Krievijas pilsoņiem, jaunu ekonomisko sankciju noteikšana pret Krieviju, kā arī ASV atbildes kiberuzbrukums, pavēstīja amatpersona, kas vēlējās palikt anonīma.

Baltais nams esot bažījies, ka atbilde pirms ASV prezidenta vēlēšanām varētu izraisīt plašu Krievijas kiberuzbrukumu ASV, traucējot banku sistēmas darbību, elektroapgādi un interneta pakalpojumus. Tomēr nolemts pēc vēlēšanām parādīt, ka Vašingtona atbildēs valsts atbalstītiem kiberuzbrukumiem, pavēstīja bijusī amatpersona.

Tramps paziņojis, ka nav pārliecināts par Krievijas saistību ar kiberuzbrukumiem. Ņemot vērā, ka Tramps vēl nav izvirzījis galvenās par nacionālo drošību atbildīgās amatpersonas, ir grūti pateikt, kā viņa administrācija varētu risināt šo jautājumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!