Foto: Sputnik/Scanpix

ANO Sīrijas sūtnis Stafans de Mistura "sabotē" rezolūciju, kas mudina uz miera sarunām starp Sīrijas valdību un opozīciju, otrdien sacīja Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs.

"ANO tā īpašā pārstāvja Stafana de Mistura personā jau vairāk nekā sešus mēnešus sabotē rezolūciju," vizītes gaitā Minskā sacīja ministrs.

Rezolūcijā pausts aicinājums "risināt ietverošas Sīrijas sarunas bez priekšnosacījumu izvirzīšanas", norādīja Lavrovs.

"Šķiet, ka nav cita ceļa, kā vien patriotiskajai opozīcijai un valdībai ņemt iniciatīvu savās rokās un organizēt Sīrijas dialogu," sacīja ministrs.

ANO Drošības padomes 2015. gada decembra 2254. rezolūcijā ierosināts izveidot struktūru, kas vadītu politisko pāreju Sīrijā.

Tomēr tās īstenošanu apgrūtina domstarpības par Sīrijas prezidenta Bašara al Asada nākotni, jo daļa Sīrijas opozīcijas nevēlas, lai viņam valsts nākotnē būtu jelkāda loma.

Janvārī un februārī de Mistura pārraudzīja netiešās sarunas, kas izjuka, opozīcijai paužot neapmierinātību par Krievijas atbalstīto Sīrijas armijas ofensīvu valsts ziemeļos.

Centieniem panākt sarunu atsākšanos aprīlī nebija nekādu sekmju, jo opozīcijas pārstāvji atteicās oficiāli piedalīties sarunās, līdz valdības spēki nebūs pārtraukuši mierīgo iedzīvotāju bombardēšanu.

Pilsoņkarš Sīrijā notiek kopš 2011. gada un sadrumstalojies daudzās frontēs starp kurdu spēkiem, mērenajiem un radikālajiem sunnītu nemierniekiem, valdības karaspēku un tai lojāliem paramilitāriem formējumiem.

Atbilstoši jaunākajām sīriešu aktīvistu aplēsēm karā dzīvību zaudējuši jau vairāk nekā 300 000 cilvēku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!