Foto: Reuters/Scanpix

Nigērijas policija valsts lielākajā pilsētā Lagosā pēc anonīmas liecības uzgājusi lielus tā dēvēto "plastmasas rīsu" krājumus, vēsta "Africa News". Pagājušajā nedēļā baumas par šādu rīsu tirgošanu izplatījās arī Ganā, taču izmeklētāji neguva tām pierādījumus.

Nigērijas muitnieki uzgājuši 102 maisus ar "plastmasas rīsiem", kuri bijuši marķēti kā "Beat Tomato Rice" jeb "biešu tomātu rīsi". Krava turēta kādā noliktavā un jau bijusi sagatavota izplatīšanai Lagosas Ikejas rajonā.

Pilsētas muitas priekšnieks Mohameds Haruna atklāj, ka saistībā ar "plastmasas rīsu" glabāšanu un plāniem tos izplatīt aizturēts viens cilvēks, bet krava aizturēta uz izmeklēšanas laiku. Rīsu ķīmiskais sastāvs vēl tiek noskaidrots.

"Līdz šim to, ka "plastmasas rīsi" izplatīti visā valstī, uzskatīju vienīgi par baumām, bet šis gadījums mani ir pārliecinājis, ka tādi rīsi eksistē. Mēs esam veikuši sākotnējās analīzes, un atklājuši, ka pēc vārīšanas tie kļuva lipīgi, un Dievs vien zina, kas notiktu, ja cilvēki tos ēstu," norāda Haruna. Tāpat nevārītā stāvoklī tiem ir specifiska rīsiem neraksturīga smaka.

Pagaidām nav zināma sintētiski radīto rīsu izcelsmes valsts, taču pērn šādu rīsu krava tika atklāta Ķīnā, ziņo BBC. Iepriekš Ķīnā vietējās varasiestādes atklājušas arī viltotas olas, pienu un pat dārzeņus.

Mākslīgi radītu pārtikas produktu imitāciju iepludināšana tirgū iespējama augsto pārtikas preču cenu dēļ.

Citas Rietumāfrikas valsts – Ganas – Pārtikas un narkotiku dienests pirms nedēļas paziņoja, ka divus mēnešus ilgušās novērošanas laikā nav atraduši pierādījumus baumām, ka tās tirgū izplatīti "plastmasas rīsi". "Dienests neatrada nekādus pierādījumus tā saucamo "plastmasas rīsu" eksistencei tirgū, tāpēc sabiedrība ir aicināta iesniegt pierādījumus vai norādīt personas, kas ir saistītas ar šādu produktu izplatīšanu," norādīts tā paziņojumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!