Foto: Reuters/Scanpix

Irākas spēki trešdien uzsākuši otro Irākas ziemeļu lielākās pilsētas Mosulas atkarošanas kampaņas posmu, ziņo ārvalstu mediji.

Pēc pāris nedēļu pauzes, kurā tika nostiprinātas esošās pozīcijas un notika sagatavošanās darbi jaunajai operācijai, Irākas spēki strauji iegājuši vairākos teroristu organizācijas "Daesh" kontrolētajos Mosulas austrumu rajonos, norāda BBC. Līdz ceturtdienas pēcpusdienai Irākas spēkiem izdevies nostiprināties arī Mosulas apkārtnē, pārņemot savā kontrolē 16 ciemus.

Irākas armijas 16. divīzija ziņo, ka diennakts laikā iznīcinājusi sešas ar sprāgstvielām pildītas automašīnas un 70 džihādistus.

Kopš ieiešanas Mosulā novembra vidū Irākas spēki saskārušies ar sīvu džihādistu pretestību. Islāmisti izmanto snaiperus, ar sprāgstvielām pildītu automašīnu uzbrukumus un sarežģītu tuneļu sistēmu, lai nepieļautu Irākas spēku virzību uz priekšu.

Jaunais uzbrukuma posms uzsākts pēc tam, kad esošos irākiešu spēkus papildinājuši papildspēki, tostarp pievests jauns smagais bruņojums.

Jau ziņots, ka pirmdien ASV vadītās starptautiskās koalīcijas iznīcinātāji sabombardēja pēdējo no pieciem Mosulas tiltiem pār Tigras upi, tādējādi noslēdzot "Daesh" apgādes ceļu un apgrūtinot austrumu krastā esošo džihādistu apgādi, kas patlaban īstenojama tikai ar laivām.

Kampaņa Mosulas atgūšanai tika uzsākta 17. oktobrī jeb vairāk nekā divus gadus pēc pilsētas nonākšanas islāmistu rokās, kad tie plašā kampaņā pārņēma varu un padzina Irākas armiju no lielākās daļas sunnītu apdzīvoto teritoriju.

Kampaņā līdzās Irākas bruņotajiem spēkiem, piedalās arī Kurdistānas pešmergas vienības, ASV vadītās starptautiskās koalīcijas gaisa spēki un speciālo uzdevumu vienības, kā arī Irānas atbalstītie Irākas šiītu grupējumi.

#US 101st Airborne Division fire M777 artillery rounds near north #Mosul on #ISIS targets. #Iraq pic.twitter.com/oGdeUPyA4P— Iraqi Day 🇮🇶 (@iraqi_day) December 29, 2016

Tiek ziņots, ka līdz šim kampaņas laikā Mosulu pametuši un tuvējās bēgļu nometnēs galvenokārt Irākas Kurdistānā un Sīrijas kurdu pašpasludinātajā Rožavas apgabalā patvērumu guvuši apmēram 100 000 civiliedzīvotāji no Mosulas. ANO brīdinājis, ka šis skaitlis varētu ievērojami augt, Irākas spēkiem iespiežoties dziļāk pilsētā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!