Foto: AP/Scanpix

Taivāna nepakļausies Ķīnas spiedienam, sestdien paziņojusi Taivānas prezidente Cai Inveņa, reaģējot uz Pekinas aktivitātēm pēc viņas telefonsarunas ar jaunievēlēto ASV prezidentu Donaldu Trampu.

Ķīna kopš decembra sākuma ir pastiprinājusi militārās mācības Taivānas tuvumā, acīmredzami cenšoties izrādīt spēku, pasliktinoties tās attiecībām ar Vašingtonu un Taivānu.

Savā runā Cai aicināja Ķīnu izrādīt mieru, brīdinot, ka Pekinas pēdējā laika aktivitātes ietekmē stabilitāti reģionā.

"Pekinas varasiestādes atgriežas pie vecajiem līdzekļiem, izolējot un apspiežot Taivānu, un pat pie draudiem un iebiedēšanas," viņa paziņoja.

"Mēs nepakļausimies spiedienam, tomēr mēs arī neatgriezīsimies pie vecā konfrontācijas ceļa," piebilda Cai, aicinot Pekinu atsākt dialogu, lai panāktu "saprātīgu" risinājumu.

Ķīna pārtrauca oficiālu komunikāciju ar Cai valdību pēc tam, kad tā atteicās pieņemt Pekinas interpretāciju par "vienas Ķīnas" politiku.

Taivānas aizsardzības ministrs otrdien brīdināja, ka ar katru dienu pieaug ienaidnieka draudi, tā reaģējot pēc tam, kad Ķīnas lidmašīnu bāzes kuģis un citi tās karakuģi šķērsoja ūdeņos uz dienvidiem no Taivānas.

Cai janvārī ir paredzēts apmeklēt Centrālamerikas valstis Gvatemalu, Hondurasu, Nikaragvu, un Salvadoru. Šīm valstīm ir diplomātiskas attiecības ar Taivānu.

Santome un Prinsipi decembrī sarāva diplomātiskās attiecības ar Taivānu, kas savukārt šāva šai Āfrikas salu valstij atjaunot attiecības ar Ķīnu.

Šobrīd Taivānai ir diplomātiskas attiecības ar 21 valsti.

Pekina ir aicinājusi Vašingtonu neļaut Taivānas prezidentei šķērsot ASV gaisa telpu viņas ceļojumā uz Centrālameriku. Ir izteikti pieņēmumi, ka viņa šajā braucienā varētu arī ierasties Ņujorkā uz sarunām ar Trampa aprindu cilvēkiem.

Ķīna decembrī pauda satraukumu pēc tam, kad jaunievēlētais ASV prezidents Donalds Tramps pieņēma apsveikuma zvanu no Taivānas prezidentes Cai Inveņas, kā arī apšaubīja Vašingtonas īstenoto "vienas Ķīnas" politiku.

Ķīna uzskata Taivānu par savu provinci un pretojas tās kā valsts diplomātiskai atzīšanai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!