Uz Poliju nosūtītā NATO kontingentā ietilpstošie ASV tanki poligonā pie Žagaņas piedalījušies pirmajās mācībās, liecina NATO operācijas "Atlantic Resolve" pārstāvju publiskotais video.

Video redzamas ASV 1. bataljona 68. bruņutehnikas pulka tanku "M1 Abrams" mācības Žagaņas poligonā, Polijā, netālu no Vācijas robežas.

Operācijas "Atlantic Resolve" radīta kā atbildes reakcija uz Krievijas agresiju reģionā, tostarp Ukrainas daļas okupāciju. Tās ietvaros Austrumeiropā un Centrāleiropā tiek izvietota bruņutehnikas brigādes kaujas vienība, tādējādi Amerikai apstiprinot Eiropai un īpaši NATO partnervalstīm apņēmību pildīt savas saistības.

Eiropā no Kolorādo štata Fortkārsonas bāzes, ASV, pārdislocēta 3. bruņutehnikas brigādes kaujas vienības 4. kājnieku divīzija 4400 karavīru sastāvā ar aptuveni 2800 smagās bruņutehnikas vienībām.

Bruņutehnika, tostarp tanki "M1 Abrams", bruņumašīnas "M2 Bradley" un pašgājējhaubices "M109 Paladin", sākotnēji nogādāta Polijā, bet vēlāk daļa no tās līdz ar karavīriem tiks nosūtīta uz Baltijas valstīm, Rumāniju, Bulgāriju un Ungāriju.

Viens ar tankiem "M1 Abrams" bruņots bataljons bāzēsies Latvijā un Igaunijā, otrs līdzīgs atradīsies Vācijā. Savukārt Rumānijā un Bulgārijā bāzēsies ar "M2 Bradley" bruņotā mehanizētā kājnieku vienība, bet Polijā līdzās brigādes daļas vadības štābam tiks izvietota arī bruņotā kājnieku vienība un ar "M109 Paladin" bruņots lauka artilērijas bataljons, raksta portāls "Stars and Stripes".

Latvijā ASV armijas 3. brigādes smagās bruņutehnikas rota ieradīšoties februāra beigās, atsaucoties uz Aizsardzības ministrijas pārstāvi Kasparu Galkinu, ziņoja aģentūra LETA.

Papildu, atbildot Krievijas agresijai reģionā, alianses samitā Varšavā tika nolemts katrā no NATO austrumu dalībvalstīm izvietot aptuveni 1000 karavīru lielus spēkus, par kuru veidošanu atbild Vācija, Kanāda, ASV un Lielbritānija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!