Foto: Reuters/Scanpix

Aptuveni puse britu atbalsta plānoto ASV prezidenta Donalda Trampa valsts vizīti Apvienotajā Karalistē, liecina trešdien publiskotie aptaujas rezultāti.

Aptuveni puse aptaujāto tomēr nevēlētos, ka Lielbritānijā tiek ieviesti līdzīgi imigrācijas ierobežojumi, kādus ASV ieviesis Tramps, liecina tirgus izpētes kompānijas "YouGov" veiktā aptauja.

Tramps piektdien parakstīja rīkojumu, kas paredz pastiprināt iespējamo imigrantu vai bēgļu pārbaudi, lai atstātu "radikālos islāma teroristus ārpus Amerikas Savienotajām Valstīm".

Saskaņā ar šo rīkojumu visas ASV programmas bēgļu izmitināšanai tiek apturēta vismaz uz 120 dienām, kamēr tiks pieņemti jauni stingrāki patvēruma meklētāju pārbaudes noteikumi. Sīriešu bēgļu uzņemšana tiek apturēta uz nenoteiktu laiku vai līdz laikam, kad prezidents pats izlems, ka viņi vairs nerada draudus.

Rīkojums arī paredz uz 90 dienām apturēt vīzu izsniegšanu cilvēkiem - gan ceļotājiem, gan imigrantiem - no Irākas, Irānas, Jemenas, Lībijas, Sīrijas, Somālijas un Sudānas.

Trampa rīkojumi izsaukuši plašus protestus Lielbritānijā, kur 1,8 miljoni cilvēku parakstījuši petīciju, kurā aicināts neuzņemt Trampu valsts vizītē Apvienotajā Karalistē.

Lielbritānijas parlamentā debates par petīciju notiks 20. februārī.

"YouGov" aptauja liecina, ka 49% britu uzskata, ka valsts vizītei ir jānotiek, un tikai 36% vēlas tās atcelšanu.

Trampu valsts vizītē uzaicināja Lielbritānijas premjerministre Terēza Meja, kad pagājušajā nedēļā apmeklēja Vašingtonu.

Valsts vizīte paredz tikšanos arī ar karalieni Elizabeti II.

Pāris stundas pēc ielūguma saņemšanas Tramps pieņēma pretrunīgi vērtētos rīkojumus par imigrācijas ierobežošanu.

"YouGov" aptauja liecina, ka 32% britu justos šausmināti par šādu imigrācijas ierobežojumu ieviešanu Apvienotajā Karalistē, un 17% sacīja, ka būtu vīlušies.

Tikai 15% britu iepriecinātu šādas izredzes, bet 13% sacīja, ka justos apmierināti ar šādiem ierobežojumiem, liecina aptaujas rezultāti.

Aptauja tika veikta 30. janvārī un 31. janvārī. 1705 cilvēkiem tika lūgts izteikt savas domas par Trampa vizīti un 6926 cilvēkiem tika lūgts atbildēt uz jautājumiem par iespējamo imigrācijas aizliegumu Lielbritānijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!