Foto: AFP/Scanpix

Bijušais Francijas prezidents Nikolā Sarkozī tiks tiesāts par apsūdzībām savas 2012.gada vēlēšanu kampaņas nelikumīgā finansēšanā, šādi radot jaunu problēmu viņa labējai konservatīvajai partijai "Republikāņi".

Apsūdzības puse apgalvo, ka Sarkozī iztērējis savai kampaņai gandrīz divreiz vairāk par atļauto 22,5 miljonu eiro limitu, izmantojot viltotus rēķinus no sabiedrisko attiecību firmas "Bygmalion".

Ziņu avots tiesu aprindās otrdien pavēstīja, ka viens no diviem izmeklēšanas miertiesnešiem šajā lietā Seržs Turnērs 3.februārī nolēmis, ka šī lieta tiks iztiesāta.

Sarkozī advokāts paziņoja, ka plāno pārsūdzēt šo lēmumu.

"Bygmalion" pieprasīja samaksāt 15,2 miljonus eiro par kampaņas pasākumiem, piestādot rēķinu Sarkozī partijai, nevis viņa vēlēšanu kampaņai.

"[Sarkozī] vairāk nekā jebkuram citam būtu vajadzējis zināt, respektēt un izpildīt ... juridiskās prasības šajā jautājumā," atzina miertiesnesis 174 lappuses garā dokumentā.

Atzīstot, ka Sarkozī kā valsts galvas pienākumi bija laikietilpīgi, miertiesnesis paziņoja, ka, ņemot vērā Sarkozī politisko pieredzi un faktu, ka uz spēles bija valsts augstākais amats, ir "maz ticams", ka viņš būtu ļāvis savas kampaņas komandai vai partijas augstām amatpersonām rīkoties bez viņa ziņas.

Afēra nāca klajā 2014.gadā, bet izmeklētājiem vēl jānoskaidro, kurš devis rīkojumu to īstenot.

Sarkozī ir paziņojis izmeklētājiem, ka neesot neko zinājis par šo rēķinu, un atbildību par to uzlika "Bygmalion" un savai partijai, kuras nosaukums tolaik bija UMP ("Savienība par tautas kustību").

Piektajā Francijas Republikā, kas dibināta 1958.gadā, līdz šim ticis tiesāts tikai viens no tās prezidentiem – Žaks Širaks. Viņam 2011.gadā piesprieda divu gadu nosacītu cietumsodu saistībā ar fiktīvu darbavietu skandālu.

Sarkozī notiesāšanas gadījumā draud cietumsods līdz vienam gadam un 3750 eiro naudassods.

Par gaidāmo Sarkozī prāvu ziņots laikā, kad "Republikāņu" kandidāts šīgada prezidenta vēlēšanām Fransuā Fijons ir iesaistīts skandālā saistībā ar savu radinieku parlamentāriem amatiem.

Fijons pirmdien atvainojās par "kļūdu", ko pieļāvis, pieņemot savu sievu parlamenta deputāta palīga amatā un noliedzot, ka viņa par to saņēmusi algu – apmēram 3700 eiro mēnesī.

Francijas laikraksts "Le Canard Enchaine" ziņoja, ka izmeklētājiem nav izdevies atrast "ne mazākās pēdas no Penelopes 15 gadu ilgā darba". Laikraksts otrdien vēstīja, ka Fijona sieva papildus algai "viltus darbā" saņēmusi arī 45 000 eiro kompensācijās par līgumattiecību pārtraukšanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!