Foto: Reuters/Scanpix

Peru varas iestādes izsludinājušas 30 000 dolāru (28 000 eiro) lielu atlīdzību par informāciju, kas palīdzētu notvert eksprezidentu Alehandro Toldeo (attēlā), kurš apsūdzēts vērienīgā kukuļņemšanā, vēsta raidsabiedrība BBC.

Tāpat eksprezidenta meklēšanā palīdzība lūgta Interpolam. Peru izmeklētāji uzskata, ka Toledo atrodas ASV pilsētā Sanfrancisko un varētu doties uz Izraēlu.

Toledo ir apsūdzēts par 20 miljonu dolāra (18,8 miljoni eiro) liela kukuļa pieņemšanu no Brazīlijas celtniecības uzņēmuma "Odebrecht", pretī solot valsts pasūtījuma līgumus.

Runa bijusi par Peru un Brazīliju savienojošās šosejas būvniecību, ziņo vietējie mediji. No "Odebrecht" puses lietā figurē firmas Peru filiāles bijušais izpilddirektors Horhe Barata, kurš sadarbojas ar izmeklētājiem.

Toledo, kurš Peru prezidenta amatā atradās no 2001. līdz 2006. gadam, visas apsūdzības noliedz. Pagājušajā sestdienā izmeklētāji veica kratīšanu Toledo mājā. Pats eksprezidents, kurš tajā brīdī atradās Francijā, to nosauca par politisku vajāšanu.

Izmeklēšana par Toledo darījumiem sākās 2013. gadā, kad viņa sievasmāte ar ofšoru starpniecību iegādājās dārgas mājas. Pirkumi bija daudz lielāki par ģimenes oficiālajiem ienākumiem.

Četrus gadus izmeklēšana uz priekšu virzījās gausi, nespējot noskaidrot naudas izcelsmes avotu. Pats Toledo apgalvoja, ka nauda nākusi no īpaša pensiju fonda, ko viņa sievasmāte saņem kā Holokaustā cietusī.

Taču 2016. gada decembrī Brazīlijas celtniecības firma "Odebrecht" ASV amatpersonām atzina, ka no 2005. līdz 2014. gadam Peru amatpersonām kukuļos ir izmaksājusi 29 miljonus dolāru (27 miljoni eiro).

Šajā periodā kompānija saņēma izdevīgu līgumu Peru un Brazīliju savienojošas šosejas būvniecībai. "Odebrecht" bijušais direktors Barata izmeklētājiem atklājis, kad un kā kukuļi maksāti.

Jāatzīmē, ka Toledo savu politisko karjeru sāka, korupcijā apsūdzot citu Peru prezidentu Alberto Fudžimori, kurš nu jau atrodas cietumā. Tagad Toledo ir risks pievienoties viņam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!