Foto: AFP/Scanpix

Turcija vēlas piedalīties Rakas atbrīvošanā no teroristu grupējuma "Daesh" ("Islāma valsts"), bet nevēlas Sīrijas kurdu kaujinieku iesaistīšanos, otrdien paziņojis Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdogans.

Pirms došanās uz Pakistānu viņš žurnālistiem paziņoja, ka ierosinās sabiedrotajiem sadarbību cīņā par Rakas atbrīvošanu.

Turcija augustā sāka militāru kampaņu Sīrijā, atbalstot nemierniekus, kas cīnās pret prezidenta Bašara al Asada valdību. Līdz ar vēršanos pret "Daesh" Ankara vērsusies arī pret kurdu kaujiniekiem, kurus uzskata par teroristiem.

Vašingtona turpretī uzskata kurdu kaujiniekus par efektīvākajiem spēkiem cīņā pret "Daesh".

Militārās operācijas sākumā Turcijas spēki un to sabiedrotie Sīrijas kaujinieki ātri ieņēma Džerābulusu un vairākas citas pilsētas Sīrijas ziemeļos, padzenot no turienes džihādistus. Tomēr Bābā situācija sarežģījās, džihādistiem izrādot daudz spēcīgāku pretestību.

Kauja par Bābu izvērtēs par asiņaināko epizodi Turcijas kampaņā, kur dzīvību zaudējuši jau vairāk nekā 70 Turcijas karavīri un nogalināti vairāk nekā 3000 džihādisti.

Turcijas armija pagājušo piektdien paziņoja, ka Bābu izdevies atbrīvot. Erdogans to pirmdien apstiprināja.

"Bet tas nenozīmē, ka process ir beidzies," sacīja prezidents, piebilstot, ka gadījumā, ja Turcija panāks vienošanos ar koalīcijas spēkiem, tiks sperti soļi Rakas atbrīvošanai.

Erdogans sacīja, ka Turcija ved sarunas arī ar Maskavu, jo "solidaritāte ar Krieviju arī ir svarīga".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!