Foto: AP/Scanpix
Polijas izvirzītais alternatīvai kandidāts uz līdzšinējo Donalda Tuska vietu Eiropadomes prezidenta amatā Jaceks Sarjušs-Voļskis pirmdien zaudējis Eiropas Tautas partijas (EPP) vicepriekšsēdētāja krēslu.

"Šodien EPP atsauca Jaceku Sarjušu-Voļski no EPP viceprezidenta amata," teikts Eiropas Parlamenta (EP) lielākās frakcijas priekšsēdētāja Žozefa Dola paziņojumā. "Es dziļi nožēloju Sarjuša-Voļska nelojalitāti un necieņu pret paša [frakcijas] sastāvā esošo partiju vienotību un vērtībām."

Kā ziņots, Polijas valdība sestdien uz Eiropadomes prezidenta amatu izvirzīja Sarjušu-Voļski, kamēr EPP oficiālais kandidāts uz šo amatu joprojām ir Tusks.

Amatpersonas vēsta, ka vēlāk šonedēļ gaidām EPP frakcijas balsojums par pilnīgu Sarjuša-Voļska izslēgšanu no frakcijas.

Tikmēr Sarjušs-Voļskis paziņojis, ka EPP vicepriekšsēdētāja posteni, "ņemot vērā pašreizējo situāciju" esot atstājis pats.

Paredzēts, ka Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu līderi par nākamo Eiropadomes prezidentu lems samitā, kas Briselē sāksies ceturtdien, un sagaidāms, ka šajā amatā uz otru pilnvaru termiņu tiks tomēr ievēlēts Tusks.

Lai gan Varšavai šajā jautājumā nav veto tiesības, Polijas valdība pirmdien uzsvēra, ka tā uzstās uz Sarjuša-Voļska kandidatūru.

"Viņš ir vienīgais Polijas kandidāts cīņā par Eiropadomes prezidenta amatu," ierodoties Briselē uz ārlietu ministru sanāksmi, norādīja Polijas ārlietu ministrs Vitolds Vaščikovskis.

Uz jautājumu, vai Sarjuša-Voļska kandidatūrai ir arī citu valstu atbalsts viņš atbildēja: "Mani neinteresē, kas viņu atbalsta. Mani interesē tas, ka viņš ir mūsu kandidāts un tas, ka viņš kandidē."

Savukārt Polijas valdošās konservatīvās partijas "Likums un taisnīgums" (PiS) līderis Jaroslavs Kačiņškis paziņojis, ka Tusks esot "Vācijas kandidāts".

Uz jautājumu, kā kandidāts būs Tusks pēc tam, kad Varšava uz Eiropadomes prezidenta amatu izvirzījusi alternatīvu kandidātu, Kačiņskis atbildēja: "Angelas Merkeles. Viņš ir Vācijas kandidāts."

Bijušais Polijas premjerministrs Donalds Tusks, kurš pārstāv šobrīd opozīcijā esošo centrisks labējo partiju "Pilsoniskā platforma" (PO), par Eiropadomes prezidentu kļuva 2014.gadā.

2015.gada rudenī notikušajās Polijas parlamenta vēlēšanās pārliecinošu uzvaru guva PiS, un kopš tā laika Tuska attiecības ar jauno Polijas valdību ir ļoti saspīlētas.

Turklāt Kačiņskis uzskata, ka Tusks ir "morāli atbildīgs" par viņa dvīņubrāļa - toreizējā Polijas prezidenta Leha Kačiņska - bojāeju 2010.gada Smoļenskas aviokatastrofā, kurā gāja bojā arī 95 citas augsta ranga poļu amatpersonas.

Arī Sarjušs-Voļskis, kuru konservatīvā valdība izvēlējusies par alternatīvu Tuskam, pārstāv PO.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!