Foto: AP/Scanpix

Eiropas Parlamenta (EP) deputāti brīdina, ka gadījumā, ja neizdosies īstenot rūpīgu un objektīvu izmeklēšanu visās apsūdzībās, kas saistītas ar nesenajām demonstrācijām Baltkrievijā, Eiropas Savienība (ES) var ieviest jaunus ierobežojumus Baltkrievijas amatpersonām, informēja EP pārstāvniecībā Latvijā.

Parlaments atgādina, ka ES 2016. gada februārī ir atcēlusi vairumu ierobežojošo pasākumu Baltkrievijas amatpersonām "kā labas gribas žestu, lai veicinātu Baltkrieviju uzlabot cilvēktiesības, demokrātiju un tiesiskumu".

Deputāti ir nosodījuši "miermīlīgo protestētāju apspiešanu" masu demonstrācijās Baltkrievijā, kur piedalījās tūkstošiem pilsoņu dažādās valsts vietās. Deputāti uzskata, ka noticis "jaunu represiju vilnis" Baltkrievijā, kas ietver vēršanos pret pilsoniskās sabiedrības organizācijām un opozīcijas pārstāvju "preventīviem" arestiem pirms protestiem.

Šajā sakarā viņi saredz "skaidru nepieciešamību pēc plašāka demokratizācijas procesa valstī" un prasa Baltkrievijas varasiestādes atbrīvot ikvienu, kas protestu laikā aizturēts, pārtraukt neatkarīgo plašsaziņas līdzekļu un pilsoniskās sabiedrības apspiešanu un atļaut sabiedriskajām organizācijām pilnībā funkcionēt.

Kā ziņots, Baltkrievijā 27.martā par piedalīšanos notikušajos protestos tiesas priekšā stājušies vairāk nekā 100 cilvēki, no kuriem vairākiem desmitiem piespriests cietumsods.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!