Foto: Reuters/Scanpix

Krievijas prezidents Vladimirs Putins pagājušajā nedēļā parakstījis likumu, kas ratificē līgumu ar Sīrijas valdību par Hmeimimas aviobāzes izmantošanu uz gandrīz pusgadsimtu, vēsta "The Independent".

Oriģinālais līgums par to, ar kādiem nosacījumiem Krievija var izmantot Sīrijas Latākijas provincē esošo Hmeimimas aviobāzi, no kuras tiek veikti uzlidojumu prezidenta Bašara al Asada pretinieku spēkiem, tika parakstīts Damaskā šī gada janvārī.

Jūlijā līgumu apstiprināja Krievijas parlamenta abas palātas un tagad to ir parakstījis Putins. Līgums paredz, ka Krievijas spēki Hmeimimas bāzē varēs palikt 49 gadus ar iespēju šo termiņu pagarināt vēl uz 25 gadiem.

Hmeimimas bāze ir galvenais atbalsta punkts Maskavas militārajai klātbūtnei Sīrijā, kopš 2015. gada septembrī tā iesaistījās konfliktā un mainīja kara gaitu par labu Asada spēkiem, kuri bija uz sagrāves robežas.


Krievijai Sīrijā darbojas arī flotes materiāli tehniskās apgādes bāze Tartusas ostā, kas ir Maskavas vienīgā bāze Vidusjūrā. Taču draudzībai ar Asada režīmu Kremļa galvenais ieguvums ir tieši Hmeimima – tā ir pirmā reize 40 gadu laikā, kad Krievija ir nostiprinājusi aviobāzi Vidusjūrā, kur notiek trešdaļa pasaules politikas, intervijā portālam "Delfi" pērn stāstīja militārais eksperts Igors Sutjagins.

Foto: Sīrijas prezidents Bašars al Asads Hmeimimas bāzē

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!