Japānā pieaug satraukums par Ziemeļkorejas raķešu un kodolprogrammām, Phenjanas radītajiem draudiem sasniedzot jaunu fāzi, teikts otrdien izplatītajā Japānas valdības ikgadējā ziņojumā par stāvokli aizsardzības jomā.

Ziemeļkorejas kodolieroču un ballistisko raķešu attīstība sasniegusi "jaunu draudu fāzi", ņemot vērā, ka Phenjana pagājušajā gadā vien veikusi vairāk nekā 20 ballistisko raķešu izmēģinājumus, teikts dokumentā. Vēl nav pagājušas pat divas nedēļās kopš Ziemeļkorejas izšautā starpkontinentālā ballistiskā raķete nogāzās ūdeņos, kas atrodas Japānas ekskluzīvajā ekonomiskajā zonā.

Dokumentā arī paustas bažas par Ķīnas flotes aktivitātēm Austrumķīnas un Dienvidķīnas jūru ūdeņos, uz kuriem pretenzijas ir vairākām valstīm.

Jau vēstīts, ka ANO Drošības padome sestdien vienbalsīgi pieņēma rezolūciju, kas nosaka stingrākas sankcijas pret Ziemeļkoreju tās kodolprogrammas un raķešu izmēģinājumu dēļ, un iecerēts, ka šīs sankcijas Ziemeļkorejas eksporta ieņēmumus samazinās par trešo daļu.

Rezolūcijā noteikts pilnīgs aizliegums no Ziemeļkorejas importēt ogles, dzelzi un dzelzs rūdu, svinu un svina rūdu, kā arī zivis un citus jūras produktus, Īstenojot šo embargo, Ziemeļkorejas eksporta ieņēmumi, kas pašlaik ir trīs miljardi ASV dolāru gadā, samazināsies par vienu miljardu dolāru gadā.

Ziemeļkoreja pirmdien nosodīja jaunākās ANO sankcijas, vienlaikus uzsverot, ka nebūs nekādu sarunu par kodolieročiem, kamēr to apdraudēs ASV.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!