Foto: Reuters/Scanpix/LETA
Dažas dienas pēc ierašanās interneta atkarīgo nometnē Ķīnā miris jaunietis, raisot diskusijas par šo institūciju darbību, vēsta aģentūra BBC.

Uz 18 gadus vecā jaunieša ķermeņa atrastas vairākas ievainojumu pēdas. Ķīnas televīzija CCTV ziņo, ka policija aizturējusi nometnes direktoru un vēl četrus darbiniekus. Varasiestādes uz izmeklēšanas laiku pārtraukušas atkarīgo centra darbību.

Nelaime notikusi Anhui provinces Fujanas pilsētā, kas atrodas Ķīnas austrumos.

Jaunieša māte skaidro, ka viņas dēlam bijusi nopietna interneta atkarība, kuru saviem un vīra spēkiem ģimenē vairs nebija iespējams risināt. Vecāki nolēmuši dēlu ievietot atkarīgo centrā Fujanā, kas ārstēšanai izmanto "psiholoģiskās palīdzības un fizisko treniņu" kombināciju.

Nometnē jaunietis ievietots 3. augusta vakarā, bet jau pēc divām dienām vecāki saņēmuši ziņu, ka viņu atvase nogādāta slimnīcā, kur drīz vien 18 gadus vecā vīrieša dzīvība apdzisusi. Lai gan jaunieša nāves cēlonis nav zināms, vecāki apgalvo, ka ārsti viņiem norādījuši – vīrietim bijuši vismaz 20 redzami ievainojumi, kā arī vairāki iekšējo orgānu bojājumi.

Vecākiem dēla ķermeni ļāva apskatīt morgā. "Mana dēla ķermenis bija rētām nosegts no galvas līdz kājām. Kad es viņu nosūtīju uz nometni ar viņu viss bija kārtībā. Kā viņš varēja nomirt 48 stundu laikā?" jaunieša māti citē vietējie mediji.

Nelaimes gadījums raisījis sašutumu sabiedrībā, daļai viedokļu līderu kritizējot arī zēna vecākus. "Daļa vecāku, sastopoties ar problēmu, nespēj saskatīt savu atbildību izglītošanā, tā vietā meklējot palīdzību pie trešajām pusēm," minēts komentārā laikrakstā "Mingguang Daily".

Ķīna pieredzējusi strauju tā dēvēto "nometņu" uzplaukumu, kas cenšas risināt jauniešu interneta un datorspēļu atkarības. Taču nometnes izpelnījušās arī kritiku, kā iemesliem esot militāra līmeņa disciplīnai, ziņām par pacientu piekaušanu un elektrošoka terapijas izmantošanu.

Daļu nometņu par saviem līdzekļiem uztur valsts, kamēr citas ir privātas vai skolu finansētas iestādes. Ķīnas varasiestādes ir izveidojušas likumprojektu, kas tā apstiprināšanas gadījumā krasi ierobežotu iespējas pielietot vardarbīgas metodes, piemēram, elektrošoka terapiju, nometņu iemītnieku ārstēšanai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!