Foto: Reuters/Scanpix

Vācijas vadītā NATO bataljona karavīri Lietuvā paliks tikmēr, kamēr drošības situācija šai valstī neuzlabosies, ceturtdien solījis Vācijas prezidents Franks Valters Šteinmeiers, kas pēc Igaunijas un Latvijas apmeklējuma ieradies oficiālā vizītē Lietuvā.

"Situācija pēc prettiesiskās Krimas aneksijas ir mainījusies, un Lietuva vairāk nekā jebkura cita valsts sajūt šo apdraudējumu," viņš sacījis žurnālistiem pēc tikšanās ar Lietuvas prezidenti Daļu Grībauskaiti.

"Šobrīd nevaru precīzi atbildēt uz jautājumu, cik ilgi vācu karavīri būs Lietuvā. Kamēr situācija nebūs objektīvi mainījusies uz labo pusi, mums šis lēmums būs jāpilda," viņš piebildis.

Starptautiskie NATO bataljoni visās trijās Baltijas valstīs un Polijā tika dislocēti šogad, reaģējot uz Krievijas darbībām Ukrainā un Baltijas jūras reģionā.

Kā savukārt norādījusi Grībauskaite, lai gan bataljonu veidošanā ar saviem karavīriem piedalījušās 23 NATO dalībvalstis, tie nodrošina tikai savaldīšanas funkcijas, bet nepieciešami arī citi līdzekļi, lai vēl vairāk stiprinātu iespējas aizstāvēt Baltijas valstis.

"Mēs turpināsim strādāt, lai arī nākamais NATO samits tiktu veltīts tālākai NATO reformai, kurai jāgādā par jaunu lēmumu pieņemšanas kvalitāti un ātrumu, jāpārskata NATO spēku dislokācijas karte, lielāku uzmanību veltot alianses austrumu flangam un īpaši jau pretgaisa aizsardzībai," viņa uzsvērusi.

Lietuvas prezidente vēlreiz izteikusi atzinību Vācijai par lēmumu vadīt Lietuvā dislocēto bataljonu, piebilzdama, ka Vācija šā lēmuma pieņemšanā "spējusi pārvarēt visai sarežģītas jūtas", un tādējādi netieši norādīdama uz pēckara gados vācu nācijā ieaudzināto vainas apziņu par nacistu zvērībām XX gadsimtā, kas Vācijai liek joprojām piesardzīgi raudzīties uz iespējām stiprināt savu karaspēku un sūtīt karavīrus uz Austrumeiropu.

Lietuvas sadarbība ar Vāciju militārajā jomā īpaši pastiprinājusies pēdējos gados. Lietuva no Vācijas pērk bruņojumu un militāro tehniku, tai skaitā kājnieku kaujas mašīnas un haubices.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!