Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Austrālijas iestādēs no seksuālas izmantošanas ir cietuši desmitiem tūkstoši bērnu, un tā ir "nacionāla traģēdija", secināts īpaši izveidotas komisijas izmeklēšanā par institūciju reakciju uz bērnu seksuāliem aizskārumiem.

Austrālijas Karaliskās komisijas par institūciju reakciju pret bērnu seksuālo izmantošanu galīgais ziņojums publicēts pēc piecus gadus ilga darba, un tajā secināts, ka iestādes ir "nopietni izgāzušās", nespējot aizsargāt visneaizsargātākos pilsoņus, skaidro raidsabiedrība CNN.

"Daudzās Austrālijas iestādēs seksuāli izmantoti ir desmitiem tūkstoši bērnu. Patiesu skaitu mēs neuzzināsim nekad," teikts ziņojumā.

Karaliskā komisija uzklausīja vairāk nekā 8000 seksuālās izmantošanas upurus un sazinājusies ar vairāk nekā 15 tūkstošiem cilvēku. Apsūdzības attiecas uz skolām, baznīcām un sporta klubiem, kur pārkāpumi notikuši desmitgadēm ilgi.

Kopš 2013. gada komisija varasiestādēm ir ziņojusi par vairāk nekā 2500 apsūdzībām.

"Šis nav dažu "puvušo ābolu" gadījums. Sabiedrības galvenās institūcijas ir nopietni izgāzušās," teikts ziņojumā.

Starp vairāk nekā 400 ieteikumiem situācijas uzlabošanai, komisija aicina katoļu baznīcu atcelt obligāto celibātu saviem priesteriem, jo tas, lai gan "tiešā veidā nenoved pie bērnu seksuālās izmantošanas, veicina to, sevišķi kombinācijā ar citiem riska faktoriem".

Visvairāk bērnu izmantotāju bija starp garīdzniekiem un skolotājiem, secināts ziņojumā. Vislielākais skaits – katoļu baznīcas institūcijās. Katoļu baznīcai veltītas aptuveni 20 no visām komisijas rekomendācijām.

2017. gada februārī komisija atklāja, ka 7% Austrālijas katoļu priesteru ir bijuši apsūdzēti bērnu seksuālā izmantošanā, atgādina CNN.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!