Pensijas vecumu Vācijā nepieciešams palielināt līdz 67 gadiem, paziņojis Vācijas Tirdzniecības un rūpniecības kameru asociācijas priekšsēdētājs Hanss Pēters Štīls, radot neapmierinātību arodbiedrību pārstāvju vidū.
Valstī jau ilgāku laiku rit debates par to, kā rīkoties apstākļos, kad valsts iedzīvotāju vidējais vecums arvien palielinās. Štīls paziņoja, ka, palielinoties vidējam dzīves ilgumam, arvien vairāk un vairāk cilvēkiem būs jāizmaksā valsts pensijas.

"Bet tajā pašā laikā iemaksu apjoms samazinās. Pensiju fondi paliks bez naudas. Tādēļ es uzskatu, ka jānosaka iepriekšējais pensijas vecums - 67 gadi," Štīls sacīja intervijā laikrakstam "Bild".

"Mēs arī centīsimies panākt, lai vairāk cilvēku strādā līdz 65 gadu vecumam (pašreizējam pensijas vecumam)," viņš piebilda.

Arodbiedrību pārstāvji pauda neapmierinātību saistībā ar Štīla ierosinājumu, apgalvojot, ka tieši pretēji - pensijas vecums būtu jāsamazina, lai samazinātu bezdarba līmeni valstī.

Patlaban Vācijā puse strādājošo - 46 procenti vīriešu un 55 procenti sieviešu - dodas pensijā 60 gadu vecumā, liecina pensiju fondu rīcībā esošie dati.

Štīla ierosinājums ir pretrunā arī pašreiz Vācijas rūpniecībā novērotajai tendencei censties panākt pensijas vecuma samazināšanu līdz 55 gadiem vai arī ieviest daļēja laika darbu, lai rastu darba vietas jauniem cilvēkiem.

Nodarbinātības ministrijas pārstāvji informēja, ka pensijas vecuma palielināšana nav "paredzēta tās plānos".

Tomēr ir skaidrs, ka Vācijai nekavējoties jāveic reformas tās pensiju sistēmā.

Vācijā ir viens no zemākajiem dzimstības līmeņiem pasaulē, un daži demogrāfiskās situācijas pētnieki apgalvo, ka 30 līdz 40 gadu laikā pensionāru skaits valstī būs tik pat liels kā strādājošo skaits.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!