Foto: AFP/Scanpix/LETA
Maroka otrdien paziņojusi, ka pārtrauc diplomātiskās attiecības ar Irānu, apsūdzot tās sabiedroto, Libānas kaujinieku grupējumu "Hezbollah", ieroču piegādē Alžīrijas atbalstītajai Rietumsahāras atbrīvošanās kustībai "Polisario fronte".

Kā žurnālistiem sacījis Marokas ārlietu ministrs Nasirs Burita, Maroka atsaukusi savu vēstnieku no Teherānas un lūgusi Irānas vēstnieku doties projām no Rabātas. Pēc viņa teiktā, nesen "Polisario frontei" piegādāts pirmais ieroču sūtījums, izmantojot "elementu Irānas vēstniecībā Alžīrā".

Rabāta uzskata, ka dabas resursiem bagātā bijusī Spānijas kolonija Rietumsahāra ir neatņemama Marokas daļa, un piedāvā tai autonomiju, bet "Polisario fronte" iestājas par ANO pārraudzītu neatkarības referendumu.

Konflikts starp Maroku un "Polisario fronti" sākās 1975.gadā, kad Spānija atteicās no Rietumsahāras administratīvās kontroles par labu Marokas un Mauritānijas kopīgai pārvaldībai. Mauritānija vēlāk atzina "Polisario frontes" pasludināto Sahravi Arābu Demockrātisko Republiku, taču Maroka astoņdesmitajos gados paplašināja kontroli pār Rietumsahāru.

"Polisario frontes" kaujinieki, bāzējoties lielākoties Alžīrijā, kur patvērumu atarada liela daļa Rietumsahāras iedzīvotāju, cīnījās partizānu karā, kas turpinājās līdz 1991. gadam un beidzās ar ANO virsvadībā uzsāktu miera procesu. Diplomātiskie centieni izbeigt konfliktu nonākuši strupceļā kopš pēdējās ANO atbalstīto sarunu kārtas 2008. gadā.

Piektdien ANO Drošības padome atbalstīja ASV izstrādātu rezolūciju, kurā Maroka un "Polisario fronte" aicinātas gatavoties sarunām par ieilgušā konflikta risināšanu, un vienlaikus uz pusgadu pagarināja mandātu ANO misijai, kas kopš 1991. gada uzrauga pamiera ievērošanu Rietumsahārā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!