Foto: AFP/Scanpix/LETA

Eiropas Savienības (ES) novērotāji trešdien kritizēja Zimbabves vēlēšanu "nevienādo spēles laukumu", savukārt opozīcijas Kustība par demokrātiskām pārmaiņām (MDC) apsūdzējusi varasiestādes un valdošo partiju par krāpšanos vēlēšanās, kas esot bijusi plaši izplatīta.

ES misija konstatējusi, ka "politiskais klimats ir uzlabojies, tomēr pastāv nevienāds spēles laukums un trūkst uzticības procesam", teikts paziņojumā.

"Novērotāji ziņoja, ka bijuši centieni mazināt vēlētāju gribas brīvu izpausmi, pret potenciālajiem vēlētājiem lietā liekot pamudinājumus, "maigo" iebiedēšanu, spiedienu un piespiešanu, lai panāktu balsošanu par labu valdošajai partijai," preses konferencē sacīja ES vecākais novērotājs Elmārs Broks.

Viņš piebilda, ka "kaut arī politiskās tiesības pamatā tika respektētas, bija bažas attiecībā uz vēlēšanu vidi un valsts resursu aplamu pielietošanu".

Zimbabves vēlēšanās valdošā partija Zimbabves Afrikāņu nacionālā savienība – Patriotiskā fronte (ZANU-PF) parlamentā izcīnījusi vairākumu vietu, liecina trešdien izplatītie oficiālie rezultāti.

Trešdien arī gaidāmi provizoriskie prezidenta vēlēšanu rezultāti. Parlamenta rezultāti stiprina izredzes, ka pie varas paliks prezidents Emersons Mnangagva.

Tas savukārt izraisījis MDC demonstrācijas, turklāt pastāv bažas, ka var izraisīties opozīcijas un valdības atbalstītāju sadursmes. Vairāki simti MDC atbalstītāju pulcējās pie partijas galvenās mītnes, saucot, ka viņi ir uzvarējuši vēlēšanās.

MDC līderis un prezidenta amata kandidāts Nelsons Čamiza paudis pārliecību, ka prezidenta vēlēšanu rezultāti tiek viltoti.

Jau vēstīts, ka pirmdien Zimbabvē notika parlamenta un prezidenta vēlēšanas, kas bija pirmās vēlēšanas kopš autoritārā līdera Roberta Mugabes atstādināšanas no amata. Pēc daudzu gadu pārtraukuma vēlēšanās piedalījās arī novērotāji no ES.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!