Foto: AP/Scanpix/LETA
Zimbabves galvaspilsētā Hararē ir slēgti veikali un uzņēmumi, bet ielās patrulē bruņoti policisti un karavīri, kamēr valstī tiek gaidīti smagus strīdus izraisījušo prezidenta vēlēšanu rezultāti, vēsta raidsabiedrība BBC.

Trešdien pilsētā izcēlās asiņainas sadursmes starp drošības spēkiem un opozīcijas līdera Nelsona Čamisa atbalstītājiem. Trīs cilvēki nemieros gāja bojā. Čamisa apgalvo, ka pirmdien notikušās vēlēšanas ir sagrozītas, lai uzvarētu prezidents Emersons Mnangagvu.

Ceturtdien, kad ielās patrulē drošībnieki un drošības apsvērumu dēļ ir slēgti veikali, pilsētā nav pazīmju, ka notiktu organizēti protesti.

Šīs ir pirmās vēlēšanas Zimbabvē kopš ilgi valdījušā līdera Roberta Mugabes gāšanas pērnā gada novembrī. Balsošanai bija jāuzved valsts uz jaunas takas pēc gadu desmitiem ilgušās Mugabes represīvās valdīšanas.

Taču Čamisa Demokrātisko pārmaiņu kustība (MDC) apsūdz armiju pārliekas vardarbības izmantošanā, apspiežot opozīcijas protestus.

Prezidents Mnangagva, kurš pārstāv Mugabes valdošo Zimbabves Afrikāņu nacionālo savienību – Patriotisko fronti (ZANU-PF), paziņojis, ka valdība veic pārrunas ar Čamisu, lai atrisinātu krīzi un piedāvājis neatkarīgu izmeklēšanu par trešdien notikušo vardarbību.

Vēlēšanu komisija jau ir pasludinājusi ZANU-PF par parlamenta vēlēšanu uzvarētāju, iegūstot divu trešdaļu vairākumu. Taču prezidenta vēlēšanu rezultāti vēl nav paziņoti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!