Foto: ITAR TASS/Scanpix/LETA

Krievijas valsts kontrolētajos medijos aizliegts 17. oktobrī okupētās Krimas pilsētā Kerčā notikušo uzbrukumu koledžā salīdzināt ar slaktiņu Kolumbainas vidusskolā ASV, apgalvo portāls "Projekts".

Šaušanas uzbrukumā Kerčas arodskolā 18 gadus vecs audzēknis Vjačeslavs Rosļakovs nošāva 20 un ievainoja vairāk nekā 50 cilvēkus, pēc uzbrukuma nošaujoties arī pats.

Savukārt 1999. gadā ASV Kolorado štata Litltonā 17 un 18 gadus veci skolas audzēkņi Kolumbainas vidusskolā nogalināja 13 un ievainoja vairāk nekā 20 cilvēkus. Tas bija pirmais skaļais un nāvējošākais uzbrukums ASV vidusskolās.

Kerčas šāvējs gandrīz visos sīkumos atkārtojis Kolumbainas slaktiņa scenāriju. Uzbrukuma dienā skolā viņš ieradies tādā pašā apģērbā kā Kolumbainas šāvējs Ēriks Hariss, kā arī izmantojis līdzīgu ieroci. Tāpat sakrīt spridzekļa izvietošanas vieta un pašnāvības izdarīšana skolas bibliotēkā.

Saskaņā ar "Projekta" rīcībā esošo informāciju Kremlis devis rīkojumu sižetos nepieminēt Kolumbainas slaktiņu, lai ierobežotu kādam vēlmi to atkārtot. Tāpat Kremlis esot nobažījies par iespējamo popularitātes pieaugumu ar Kolumbainas traģēdiju saistītām interneta grupām, medijam pastāstījis anonīms Pirmā kanāla žurnālists.

Lielo valsts un ar Kremli saistīto TV kanālu ziņās salīdzinājums ar 1999. gada notikumiem ASV faktiski arī nav pat pieminēts, lai gan virknē citu mediju smalki iztirzāta abu uzbrukumu līdzība, norāda "Radio Svoboda".

No drukātajiem medijiem avīzē "Komsomoļskaja pravda" bija plaša publikācija, kurā salīdzināti notikumi Kerčā un Kolumbainā.

Krievijas prezidents Vladimirs Putins pagājušajā nedēļā Sočos netieši salīdzināja Kerčas notikumus ar ASV traģēdiju, atbildību par okupētajā Krimas pussalā notikušo noveļot uz "globalizāciju", kuras ietekmē jauni cilvēki internetā var uzzināt par notikumiem ASV un iedvesmoties no tiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!