Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Sestdien, protestējot pret degvielas cenu paaugstināšanu, Francijas galvaspilsētu Parīzi piepildīja "Dzelteno vestu" protestētāji, kas, skrienot cauri Parīzes centram, aizdedzināja mašīnas un ēkas, izlaupīja veikalus, izsita logus un konfliktēja ar policiju, ziņo "Reuters"

Policijas pārstāvji min, ka arestēti ir vairāk nekā 300 cilvēki, bet ievainoti – 110, to skaitā 20 drošības spēku pārstāvji. Policija pielieto asaru gāzi un ūdens lielgabalus, lai apturētu protestētājus Elizejas lauku bulvārī, kā arī netālu no Luvras muzeja un citos apgabalos.

Francijas prezidents Emanuels Makrons svētdien tikās ar Francijas iekšlietu ministru un premjerministru, lai pielāgotu drošības spēkus iespējamajiem nākotnes protestiem. Tikšanās laikā netika apspriesta iespēja pilsētā izsludināt ārkārtas situāciju, raksta "Reuters".

Viņš piebilda, ka veikalu izlaupīšana, uzbrukšana drošības spēkiem un īpašumu apgānīšana nav pieļaujama. "Es vienmēr respektēšu atšķirības. Es vienmēr ieklausīšos opozīcijā, bet es nekad neakceptēšu vardarbību," teica Makrons.

Protestētāji izsituši logus nesen atvērtajā "Apple" veikalā, kā arī "Chanel" un "Dior" luksusa veikalos. Netālu no Vandomas laukuma ir izdemolēti Ziemassvētku eglītes rotājumi – sakrauti kaudzē un aizdedzināti. Dažu veikalu plaukti ir izpirkti tukši un tiek gaidīts, ka viesnīcas un lielveikali šo notikumu sakarā piedzīvos lielus zaudējumus.

Pilsētā kārtība tika atjaunota sestdienas vēlā vakarā, ziņo "Reuters", taču joprojām mazas grupas protestantu joprojām atrodas netālu no Elizejas laukiem.

Pilsētas autoritātes paudušas, ka galēji-labējo un galēji-kreiso grupas ir iefiltrējušās "Dzelteno vestu" kustībā. Lielākā daļa arestēto cilvēku gan bija parastie protestētāji.

Protesti sākās pirms divām nedēļām, iebilstot pret Makrona iecerēm palielināt degvielas nodokli, taču nu tas ir izvērties par dziļu neapmierinātību pret 40 gadus vecu ekonomikas reformu, kurā daudzi vēlētāji saskata lielu labvēlību pret lielajiem uzņēmumiem.

Pirms nedēļas vairāki tūkstoši protestētāju, kam nav viena noteikta līdera un lielākoties organizējas tiešsaistē, pirmo reizi sāka protestēt Parīzē, pārvēršot Elizejas laukus par kaujas zonu, kad viņi saskārās ar policijas darbiniekiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!