Foto: AP/Scanpix/LETA

Komentējot ASV lēmumu izvest karavīrus no Sīrijas, Lielbritānijas ārlietu ministrs Džeremijs Hants piektdien kritizējis ASV prezidenta Donalda Trampa "melnbalto" pasaules uzskatu.

Hants sacīja, ka ASV prezidents izceļas ar to, ka visur redz tikai melnu vai baltu krāsu. "Mēs esam guvuši milzīgu progresu karā pret "Daesh", bet tas vēl nav beidzies, lai gan viņi ir zaudējuši gandrīz visas teritorijas," sacīja britu ministrs.

Viņš piebilda, ka "Daesh" vēl kontrolē dažus apgabalus un joprojām pastāv reāls risks. "Mums jāturpina būt modriem," uzvēra ministrs.

Tramps pagājušajā nedēļā paziņoja, ka ASV izvedīs no Sīrijas lielāko daļu no tur dislocētajiem 2000 karavīru. Šis lēmums nepatīkami pārsteidza lielāko daļu ASV sabiedroto, tostarp Lielbritāniju un Franciju, kuras brīdināja, ka cīņa pret džihādistiem vēl nav galā.

Tramps, ierodoties negaidītā vizītē Irākā, trešdien paziņoja, ka Savienotās Valstis atsakās no pasaules policista lomas.

"Nav godīgi, ka visa nasta guļas uz mūsu pleciem," uzsvēra ASV prezidents. "Mēs vairs nevēlamies tikt izmantoti no to valstu puses, kas tikai mūs izmanto un izmanto mūsu lielisko armiju, lai sevi aizsargātu. Tās par to nemaksā, taču tām nāksies par to maksāt."

"Mēs esam izkaisīti pa visu pasauli. Mēs esam valstīs, par kurām vairums ļaužu nav pat dzirdējuši. Atklāti runājot, tas ir smieklīgi," piebilda Baltā nama saimnieks.

Jautāts, kas notiktu, ja ASV izvestu savus spēkus no Afganistānas, Hants sacīja, ka Lielbritānija turpinās darīt visu, kas nepieciešams, lai saglabātu drošību Lielbritānijā. "Tas ir drošības jautājums kā Lielbritānijai, tā Afganistānai," viņš piebilda.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!