Foto: AFP/Scanpix/LETA

Indijas zinātnieku kopiena skarbi kritizējusi vairākus runātājus ikgadējā Indijas Zinātnes kongresā par neracionālu, galvenokārt reliģijā balstītu pieņēmumu izteikšanu, vēsta BBC. Premjera Narendras Modi apmeklētajā prestižajā konferencē ikgadēji no zinātnieku aprindām izskanējušas dažādas hinduisma mitoloģijā un reliģijā bāzētas teorijas, bet šogad tās kļuvušas par valsts lielākā zinātnieku kongresa vadmotīvu, atzīmē medijs.

Piemēram, daļa dalībnieku stingri aizstāvējuši uzskatu, ka hinduisti pirmie aizsākuši cilmes šūnu izpēti. Āndhra Pradēšas centrālās universitātes vicekanclers Nagešvars Rao nāca klajā ar apgalvojumu, ka dēmonu dievam Rāvanam savulaik bijuši lidlauki mūsdienu Šrilankas teritorijā un 24 veidu lidmašīnas. Savukārt Tamilnādas štata universitātes pētnieks KJ Krišnans apgalvoja, ka Ņūtons un Einšteins ir kļūdījušies, jo Ņūtons nav sapratis gravitācijas pretspēkus, bet Einšteina teorijas ir maldinošas. Viņš arī aicinājis gravitācijas viļņus pārdēvēt par Narendras Modi viļņiem.

Tiesa, konferencē bijuši arī šo zinātnieku kritiķi, kuri aicinājuši senos rakstus lasīt un baudīt, bet neuzskatīt par zinātni.

Pēc konferences Indijas Zinātnes kongresa asociācija publiski paudusi "nopietnas bažas" par izskanējušajiem paziņojumiem no dažādu zinātnes vīru puses. Asociācijas ģenerālsekretārs Premendu Mathurs atzīmējis, ka nepiekrīt šāda veida uzskatiem un asociācija no tiem norobežojas.

Jau pērn Indijas jaunatnes izglītības ministrs izpelnījās uzmanību, inženierijas balvas pasniegšanas ceremonijā paziņojot, ka lidmašīnas pirmoreiz pieminētas hinduisma eposā "Ramajana". Viņš arī apgalvoja, ka indietis Šivakars Babudži Talpade izgudroja pirmo strādājošo lidmašīnu astoņus gadus pirms amerikāņu brāļiem Orvila un Vilbura Raitiem.

Arī pats premjers Modi 2014. gadā Mumbajas slimnīcā medicīnas personālam uzrunā apgalvoja, ka hinduistu dieviete Ganeša, kurai pie cilvēka ķermeņa ir ziloņa galva, norādot uz kosmētiskās ķirurģijas eksistenci Senajā Indijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!