Foto: AP/Scanpix/LETA

Čečenijas Republikas galvaspilsētas Groznijas tiesa uzdevusi vietējai enerģētikas kompānijas "Gazprom" filiālei norakstīt iedzīvotāju parādu par gāzi deviņu miljardu rubļu (118 miljoni eiro) apmērā, teikts Čečenijas prokuratūras tīmekļa vietnē.

Prokuratūra norāda, ka parādu vairs nav iespējams dzēst, jo ir pagājis noilguma termiņš, bet "Gazprom" nevis noteiktajā kārtībā sagatavojis parādu dzēšanas dokumentus, bet gan centies iedzīvotājus piespiest samaksāt. Tas varētu izraisīt sociālo spriedzi un masu protestus, skaidro čečenu prokuratūra, pamatojot parādu dzēšanu.

2015. gadā Čečenijas vadība jau panāca elektrības un gāzes parāda dzēšanu 16,23 miljardu rubļu (211 miljoni eiro) apmērā, kas bija sakrājies par laika periodu no 1999. līdz 2009. gadam, atgādina portāls "Lenta.ru". Kopējais parāds par gāzi Čečenijā tolaik sasniedzis 58 miljardus rubļu (766 miljoni eiro).

Čečenijas prokuratūras paziņojums par gāzes parāda norakstīšanu pamudinājis arī citus Krievijas reģionus. Ar līdzīgu lūgumu prokuratūrā vērsies Čuvašijas deputāts Konstantīns Stepanovs, norādot, ka "Čuvašija ne ar ko nav sliktāka par Čečeniju", raksta "Currenttime".

Saskaņā ar viņa teikto reģiona parāds "Gazpromam" par 2018. gada trešo kvartālu ir trīs miljardi rubļu (39 miljoni eiro), kas tāpat kā Čečenijā "negatīvi ietekmē sociālo spriedzi sabiedrībā un ne reizi vien atainots medijos".

Ar līdzīgiem lūgumiem pie prokuratūras jau vērsušies arī Smoļenskas apgabala deputāti no Krievijas Federācijas Komunistiskās partijas, kā arī Baškīrijas parlamenta deputāts Dmitrijs Čuvlins, informē portāls.

Deputāti atsaukušies uz Čečenijas piemēru, kur tiesa likusi "Gazprom" parādu norakstīt. Nav zināms, vai citos reģionos ar parādu norakstīšanu veiksies tāpat kā Čečenijā.

Kā uzskata Krievijas opozicionāri, Čečenijā ar Kremļa vēlību, saņemot valsts budžeta līdzekļus un subsīdijas, ir izveidota faktiski Maskavas nekontrolēta un tikai reģiona prezidentam Ramzanam Kadirovam pakļauta valsts.

Decembrī Kadirovs paziņoja, ka Čečenija varētu sasniegt daudz vairāk, ja tai no federālā budžeta piešķirtu vairāk naudas un netraucētu strādāt.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!