Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Venecuēlas militārais atašejs ASV paziņojis par pāriešanu opozīcijas pusē.

Pulkvedis Hosē Luiss Silva sestdien sacīja telekanālam CNN, ka atbalsta opozīcijas kontrolētās Nacionālās asamblejas spīkeru Huanu Gvaido, kurš sevi pasludinājis par valsts prezidenta pienākumu izpildītāju un pieprasa Nikolasam Maduro atstāt prezidenta amatu.

"Es atbalstu prezidenta pienākumu izpildītāja Huana Gvaido ceļa karti," teica Silva. Viņš norādīja, ka šī ceļa karte paredz "izpildvaras uzurpēšanas pārtraukšanu, (..) pārejas uz jaunu valdību sākumu un brīvas un demokrātiskas vēlēšanas visiem venecuēliešiem, kuri vēlas piedalīties".

Venecuēlas Aizsardzības ministrija savā tvitera kontā publicējusi ekrānšāviņu ar kadru no Silvas intervijas, bet tam pāri - uzrakstu "nodevējs".

Nacionālā asambleja sestdien izstrādāja likumprojektu, kas paredz amnestiju militārpersonām, kas pārtrauks atbalstīt Maduro.

Balsojums par šo likumprojektu varētu notikt jau otrdien.

Venecuēlas bruņotie spēki līdz šim noraidījuši Gvaido aicinājumus pāriet viņa pusē.

Jau ziņots, ka 23. janvārī Gvaido šonedēļ pasludināja sevi par Venecuēlas prezidenta pienākumu izpildītāju.

ASV un vairāk nekā desmit Latīņamerikas valstis, kā arī Albānija jau apliecinājušas atbalstu Gvaido kā pagaidu prezidentam. Citas valstis, arī Krievija, Irāna, Turcija, Kuba, Bolīvija un Nikaragva, atbalsta Maduro. Vācija, Francija, Spānija un Lielbritānija sestdien paziņoja, ka atzīs Gvaido par pagaidu prezidentu, ja astoņu dienu laikā netiks izsludinātas jaunas vēlēšanas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!