Foto: AFP/Scanpix/LETA

Viena no Sīrijas frontēm izzudīs jau tuvākajā laikā – ASV vadītās starptautiskās koalīcijas atbalstītie kurdu veidotie "Sīrijas Demokrātiskie spēki" (SDF) džihādistu pašpasludinātā kalifāta "Islāma valsts" kaujiniekus iespieduši aptuveni četru kvadrātkilometru plašā teritorijā.

Nelielā SDF aplenktā islāmistu kabata atrodas salīdzinoši netālu no Irākas robežas Eifratas upes krastā. Tajā atrodas vien divi ciemi, bet Eifratas otrā krastā esošo Abū Kemālas pislētu kontrolē Sīrijas valdības un to sabiedroto irāņu finansētie grupējumi. Līdz ar to "Daesh" kontrolē ir mazāk nekā 0,004% no teroristu organizācijas kontrolētajām platībām, kuras tā ieguva Sīrijā un Irākā pēc 2014. gada ofensīvas.

Ielenktajos Ašadžlas un Baghuz-Favkani ciemos atrodoties daži simti kalifāta idejai vislojālāko "Daesh" kaujinieku, atsaucoties uz ASV militārpersonu ziņojumiem, raksta "The Washington Post". Attiecīgi tiek prognozēts, ka pēdējo kabatu kurdu spēki ar koalīcijas gaisa atbalsta un īpašo uzdevumu vienību palīdzību atgūšot dažu nedēļu, ja ne pat dienu laikā, norāda medijs.

Militārā situācija Sīrijā 29. janvārī:

Militārā situācija Sīrijas austrumos (kartes fragments apvilkts ar sarkanu apli):

Neoficiāla kaujinieku publicēta informācija liecina, ka pirmdien no Irākas Sīrijā ieradusies speciāla ASV īpašo uzdevumu vienība, kuras galvenais uzdevums esot pašpasludinātā kalifa jeb "Daesh" līdera Abu Bakra al Bagdadī sagūstīšana. Specvienība ieradusies, jo iegūta informācija, ka teroristu līderis atrodoties pēdējā "Daesh" kontrolētajā zemes pleķī.

Foto: AFP/Scanpix/LETA

Tomēr militārie analītiķi atgādina, ka pēdējo "Daesh" kontrolēto teritoriju atbrīvošana vēl nenozīmēs organizācijas pilnīgu sagrāvi. Kā džihādisti norādījuši paši savos propagandas vēstījumos, kalifāta sekotājiem nevajag zemi, bet ideju. Savukārt daudzi džihāda idejai uzticīgi karotāji mēdz maskēties un uzbrukt negaidīti.

Pirmdien atbrīvotajā Marašidas ciemā uziets spridzinātāju-pašnāvnieku bruņuauto:

Marašida un tajā sagūstītie "Daesh" kaujinieki, kuri centās maskēties par civiliedzīvotājiem, lai izkļūtu no aplenkuma:

Tiek lēsts, ka Irākā uz dienvidiem no Kirkūkas un izklaidus apdzīvotajā Anbāras tuksnesī, kā arī Sīrijas dienvidos un austrumos esošajos tuksnešos slēpjas vairāki tūkstoši labi bruņotu islāmistu. Viņus šajos reģionos bieži atbalsta vietējie sunnīti, kuri neatzīst ne Irākas pārsvarā šiītu veidoto valdību un armiju, ne Sīrijas alavītu valdību un to atbalstošos šiītu grupējumus no Irānas un Libānas. Nozīme ir arī etniskajam aspektam – vairums šo teritoriju iedzīvotāju ir arābi, kuri neatzīst kurdu veidoto SDF, neskatoties uz to, ka šo spēku veido arī turkmēņu un arābu grupējumi, un to, ka vairums kurdu arī ir sunnīti.

Tieši lielais atbalsts vietējā sabiedrībā savulaik veicināja "Daesh" panākumus. Blīvi apdzīvotajā Eifratas ielejā gan Sīrijā, gan Irākā, kā arī Irākas otrā lielākajā pilsētā Mosulā daudzi džihādistu ienākšanu uzskatīja par atbrīvošanu no līdz tam valdījušajām šiītu varām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!