Foto: Reuters/Scanpix/LETA

ANO tieslietu eksperte Agnese Kalamāra, kurai uzdots izmeklēt saūdarābu žurnālista Džamala Hašogi slepkavību, otrdien paziņoja, ka līdz maija beigām nāks klajā ar savu ziņojumu.

ANO īpašā ziņotāja ārpustiesas, tūlītēju vai patvaļīgu nāvessodu jautājumos veikusi apskati līdzās Saūda Arābijas konsulātam Stambulā, Turcijā.

Runājot ar žurnālistiem pie misijas ēkas, Kalamāra sacīja, ka viņas ziņojums tiks publiskots pirms ANO cilvēktiesību padomes jūnija sesijas.

"Ziņojums tiks nodots atklātībai, dažas nedēļas pirms es ar to būšu iepazīstinājusi cilvēktiesību padomi Ženēvā, tātad, iespējams, maija beigās," viņa sacīja.

ANO ieceltā neatkarīgā eksperte pirmdien Ankarā tikās ar Turcijas ārlietu un tieslietu ministriem Mevlitu Čavušalu un Abdulhamitu Gilu un tad devās uz Stambulu.

Otrdien viņa tiksies ar Stambulas vecāko prokuroru Irfanu Fidanu.

Kalamāra sacīja, ka viņas komanda kontaktējusies ar Saūda Arābijas varasiestādēm, lai nodrošinātu piekļuvi konsulātam.

"Mēs pie Saūda Arābijas valdības esam vērsušies ar lūgumu nodrošināt piekļuvi konsulātam, kā arī par tikšanos ar Saūda Arābijas varasiestādēm šeit un Saūda Arābijā," viņa sacīja. "Mēs gaidām viņu atbildi."

ASV dzīvojušais laikraksta "The Washington Post" līdzstrādnieks un Saūda Arābijas kroņprinča Mohammeda bin Salmana kritiķis Hašogi pagājušā gada 2. oktobrī tika nogalināts Saūda Arābijas konsulātā Stambulā, kur viņš bija ieradies, lai saņemtu laulībām ar Turcijas pilsoni nepieciešamos dokumentus.

Saūda Arābija sākotnēji noliedza, ka tai būtu jebkas zināms par to, kas noticis ar Hašogi, bet vēlāk apgalvoja, ka 59 gadus vecais žurnālists konsulātā Stambulā zaudējis dzīvību dūru cīņā, līdz visbeidzot atzina, ka žurnālists nogalināts ar iepriekšēju nodomu pastrādātā slepkavībā. Saūda Arābijas prokuratūra noliegusi, ka ar Hašogi slepkavību būtu saistīts kroņprincis Mohammeds bin Salmans.

Savukārt pēc ASV mediju ziņām, ASV Centrālās izlūkošanas pārvalde (CIP) guvusi pārliecinošus pierādījumus, ka Saūda Arābijas kroņprincis un faktiskais valdnieks bijis iesaistīts slepkavībā.

Saūda Arābija apgalvo, ka Hašogi nogalināts varasiestāžu nesankcionētā operācijā, un sākusi tiesvedību pret 11 cilvēkiem, kuri apsūdzēti par saistību ar šo noziegumu.

ANO ekspertu komanda izvērtēs Saūda Arābijas un Turcijas spertos soļus Hašogi lietā, pagājušajā nedēļā paziņoja Kalamāra, piebilstot, ka tiks izvērtēta arī valstu un personu atbildība šajā slepkavībā.

Ankara kritizē Rijādu par nesadarbošanos izmeklēšanā, kā arī aicinājusi veikt starptautisku izmeklēšanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!