Foto: AFP/Scanpix/LETA

Izraēlas stratēģisko jautājumu ministrs Gilads Erdans devis rīkojumu amatpersonām izvērtēt iespēju aizliegt Izraēlā starptautiskās cilvēktiesību aizsardzības organizācijas "Amnesty International" (AI) darbību, šādi reaģējot uz organizācijas aicinājumu tīmekļa ceļojumu un tūrisma uzņēmumiem izbeigt darījumus ar izraēliešiem okupētajā Rietumkrastā un anektētajā Austrumjeruzalemē.

Lielie tīmekļa rezervācijas uzņēmumi "Airbnb", "Booking.com", "Expedia" un "TripAdvisor" "sekmē kolonistu apmetņu izplešanos" un "gūst peļņu no kara noziegumiem", iesaistoties darījumos ar izraēliešiem šajās teritorijās, teikts AI trešdien izplatītajā ziņojumā.

Erdans trešdien paziņoja, ka ir devis rīkojumu Stratēģisko jautājumu ministrijai "izvērtēt iespēju aizliegt AI ieceļot un uzturēties Izraēlā".

Viņš arī sacīja, ka pirms vairākām nedēļām lūdzis finanšu ministru apturēt nodokļu atvieglojumus šai organizācijai.

"Es neļaušu kaitēt Izraēlas pilsoņiem, kas strādā Jūdejā, Samarijā, Golānas augstienēs un Jeruzalemē, un turpināšu strādāt ar mūsu draugiem visā pasaulē, lai izjauktu boikota organizāciju ieceres," skaidroja ministrs.

Viena no augstākajām Palestīnas atbrīvošanas organizācijas amatpersonām Saebs Erekats aicināja ANO "nākt klajā ar uzņēmumu sarakstu, kas ir iesaistīti Izraēlas veiktajā okupācijā".

AI savā ziņojumā savukārt norādīja, ka " Izraēlas veiktā izraēliešu civilistu izmitināšana okupētajās palestīniešu teritorijās ir starptautisko humāno tiesību pārkāpums un kara noziegums. Neraugoties uz to, šie uzņēmumi turpina darboties kolonistu apmetnēs un gūt peļņu no nelegālās situācijas".

"Ir pienācis laiks, lai šie uzņēmumi atsauc savus piedāvājumus nelegālajās kolonistu apmetnēs okupētajā zemē. Kara noziegumi nav tūristu atrakcija," uzsvēra AI pārstāve Sīma Džoši.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!