Foto: AFP/Scanpix/LETA

ANO sākta izmeklēšana par iespējamām Krievijas karavīru vai algotņu (attēls ilustratīvs) veiktām spīdzināšanām Centrālāfrikas Republikā (CĀR), atsaucoties uz iekšējai lietošanai paredzētu ANO ziņojumu, vēsta aģentūra AFP.

Saskaņā ar AFP redzēto dokumentu, ar krievu pārestībām saskāries vismaz viens cilvēks.

Ziņojumā teikts, ka Bambari pilsētas iedzīvotāju piecas dienas spīdzināja krievi. Šajā laikā cietušajam ar nazi sagriezta mugura un nogriezts rokas pirksts, liecina ANO dati. AFP apgalvo, ka aģentūras žurnālisti ir redzējuši fotogrāfijas ar rētām un traumēto roku.

Domājamais cietušais sarunā ar AFP sevi identificējis kā Mahmatu Nur Mamadu un pauda bailes par savu dzīvību. Vīrietis apgalvo, ka nodarbojas ar pārdošanu tirgū.

Mamadu pastāstīja, ka viņu 11. janvārī aizturēja CĀR armijas karavīri, pamatojoties uz aizdomām par viņa piederību nemiernieku grupējumam "Seleka".

Viņš aizvests uz pilsētas administrācijas ēku, kur pie viņa pratināšanas ķērušies krievi. Tad aizturētais it kā aizvests uz Krievijas militāro bāzi, kur arī spīdzināts. Bāzē kopā ar krieviem kā tulks atradies viens CĀR armijas pārstāvis.

Mamadu atbrīvots 15. janvārī, kad lietā iesaistījušies CĀR iekšējās drošības spēki, liecina ANO rīcībā esošā informācija.

Krievijas klātbūtne CĀR aug kopš 2017. gada, kad ANO atbalstītā valdība vērsās pēc palīdzības cīņai ar nemierniekiem, atzīmē aģentūra.

Pērnā gada augustā CĀR un Krievija noslēdza starpvaldību vienošanos par militāro sadarbību. Krievijas Aizsardzības ministrija paziņoja, ka 2018. gada sākumā uz CĀR bez maksas nosūtījusi strēlnieku ieročus un munīciju, kā arī izvietojusi valstī savus civilos un militāros instruktorus vietējo spēku apmācībai.

Iepriekš pasaules un Krievijas mediji jau ir ziņojuši, ka CĀR darbojas tā sauktās privātās militārās kompānijas "Vagner" algotņi. Viņi apsargājot valsts līderus apmaiņā pret piekļuvi vērtīgiem dabas resursiem. Jūlijā CĀR tika nogalināti trīs krievu žurnālisti, kas izmeklējuši Krievijas algotņu darbību šajā valstī.

Iniciatīva veidot Krievijas algotņu armiju radusies ģenerālštābā. Tā formēšana tikusi uzticēta par "Putina pavāru" dēvētajam Sanktpēterburgas uzņēmējam Javgēnijam Prigožinam, liecina mediju pētījumi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!