Foto: Reuters/Scanpix/LETA

ANO Starptautiskā tiesa (ICJ) pirmdien atzinusi, ka Lielbritānijai visdrīzākajā laikā jāatsakās no kontroles pār Indijas okeānā esošo Čagosu arhipelāgu, uz kuru pretendē Maurīcija.

Savā "konsultatīvajā viedoklī" tiesneši norādījuši, ka pagājušā gadsimta sešdesmitajos gados Lielbritānija "nelikumīgi" atšķēlusi Čagosu arhipelāgu no Maurīcijas, kam impērija trīs gadus vēlāk piešķīra neatkarību. Tam sekoja vairāku tūkstošu salinieku izraidīšana.

Lai gan tiesas atzinums nav tiesiski saistošs, tam ir liela simboliska nozīme.

Kad 1968. gadā Maurīcija ieguva neatkarību, Lielbritānija tai par Čagosu salām samaksāja trīs miljonus mārciņu.

Laikā no 1968. līdz 1973.gadam aptuveni 2000 Čagosu arhipelāga iedzimto tika pārvietoti uz Lielbritāniju, Maurīciju un Seišelām, lai uz lielākās no salām - Djego Garsijas atola - varētu ierīkot gaisa spēku bāzi.

Šobrīd Djego Garsijas bāze, kam bija liela stratēģiska nozīme Aukstā kara laikā, iznomāta ASV, kas to jau šajā gadsimtā izmantoja Afganistānas un Irākas bombardēšanai.

2017. gadā ANO ģenerālā asambleja pieņēma Maurīcijas sagatavoto un Āfrikas valstu atbalstīto rezolūciju, kurā lūdza ICJ sniegt atzinumu par Čagosu salu piederību un par to iedzīvotāju pārvietošanas likumību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!