Foto: Reuters/Scanpix/LETA

ASV kompānija"Space X" jau sestdien, 2. martā, kosmosā palaidīs kuģi "Crew Dragon", kas paredzēts cilvēku nogādāšanai visumā. Tādējādi ASV cer atkal atgūt neatkarību kosmosa misiju īstenošanā, turklāt pirmoreiz šāda mēroga operāciju īstenos privāta kompānija.

Pirmajā jeb "Demo-1" lidojumā cilvēki kosmosa kuģī neatradīsies. Ja lidojums būs sekmīgs, divi astronauti kāps "Dragon Crew" jau šī gada jūlijā lai dotos tā dēvētajā "Demo-2" lidojumā.

ASV kosmonautikai neatkarības nodrošināšana vairākus gadus bijis aktuāls jautājums. Nacionālās aeronautikas un kosmosa pārvalde (NASA) 2011. gadā apturēja savu "Space Shuttle Program" programmu uz laiku kļūstot atkarīga no Krievijas, patlaban vienīgās valsts, kura spēj kosmosā nogādāt cilvēkus. NASA programmu apturēja, vienlaikus veicinot privātās industrijas iesaisti kosmosa iekarošanā un cerot uz tās pakalpojumiem astronautu nogādāšanā uz Starptautisko kosmosa staciju un atpakaļ.

Video redzams viens no daudziem "Dragon Crew" testiem, kurā pārbaudītas dažādas kosmosa kuģa spējas:

Raķešu izmēģinājumus ciešā sadarbībā ar NASA jau vairākus gadus īsteno vairākas kompānijas, bet "SpaceX" patlaban tikusi vistālāk. Patlaban tiek plānots, ka "Space X" var kļūt par NASA partneri arī citās nozīmīgās misijās, tostarp lidojumos uz Mēnesi, Marsu un citiem galapunktiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!