Foto: Reuters/Scanpix

ASV Kongresa augšpalāta Senāts nobalsojis par ASV palīdzības pārtraukšanu Saūda Arābijas vadītajai koalīcijai Jemenas karā, kas ir trieciens prezidenta Donalda Trampa ciešajam atbalstam Rijādai, vēsta raidsabiedrība BBC.

Tramps, kurš paudis atbalstu konservatīvajai karalistei par spīti spriedzei, ko izraisīja kroņprinča Mohammeda bin Salmana kritiķa Džamala Hašogi nogalināšana Saūda Arābijas konsulātā Turcijā, ir solījis izmantot veto tiesības, ja šo likumu apstiprinās arī Pārstāvju palātā.

Senāta rezolūcija paredz pārtraukt ASV militāro iesaisti Jemenas konfliktā 30 dienu laikā. Jemenas karš eskalējās 2015. gadā, tā dēļ tūkstošiem cilvēku ir gājuši bojā, bet miljoniem draud bads.

ASV Saūda Arābijai pārdod ieročus, kā arī sniedz loģistikas un izlūkošanas atbalstu koalīcijas gaisa triecieniem Jemenā.

Daudzi ASV likumdevēji norāda uz civiliedzīvotāju bojāeju konfliktā un aicina pārtraukt militāro atbalstu Saūda Arābijas vadītajai koalīcijai kopš 2018. gada oktobrī Saūda Arābijas konsulātā Stambulā tika nogalināts žurnālists Džamals Hašogi.

Senāts ASV dzīvojošā žurnālists Hašogi slepkavības pasūtīšanā apsūdz kroņprinci Salmanu, ko karaļnama pārstāvis noliedz. Savukārt Tramps Saūda Arābiju ir raksturojis kā nozīmīgu sabiedroto un noraidījis aicinājumus ieviests sankcijas žurnālista slepkavības dēļ.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!