Foto: AFP/Scanpix/LETA

Spānijas galvaspilsētā Madridē sestdien, 16. martā, desmiti tūkstoši Katalonijas atbalstītāju aizvadīja mītiņu pret 12 neatkarības līderu tiesāšanu, vēsta raidsabiedrība BBC.

Daudzi sanākušie plivināja Katalonijas karogus un turēja plakātus ar uzrakstiem "Pašnoteikšanās nav noziegums". Saskaņā ar akcijas organizatoru datiem pasākumā piedalījās 120 tūkstoši cilvēku. Spānijas policija dalībnieku skaitu gan novērtējusi tikai uz 18 tūkstošiem.

Katalonijas neatkarības kustības līderiem, kas saistīti ar 2017. gada vienpusēji sarīkoto neatkarības referendumu un sekojošo neatkarības deklarācijas pasludināšanu, ir izvirzītas apsūdzības par dumpi un musināšanu. Dažiem no apsūdzētajiem notiesāšanas gadījumā draud pat 25 gadi cietumā.

Sestdienas mītiņu organizēja vairāk nekā 60 pilsoniskās grupas no visas Spānijas. Dalībnieku nogādāšanai uz Madridi no Katalonijas un citiem reģioniem tika organizēti simtiem autobusu.

Protestētāji Madridē devās gājienā no Atočas dzelzceļa stacijas uz Sibeles laukumu. Pasākums aizvadīts mierīgi un netiek ziņots par novērotu vardarbību.

Daļēji autonomajā Spānijas reģionā Katalonijā 2017. gada 1. oktobrī tika sarīkots Spānijas neatzīts neatkarības referendums. Ņemot vērā nobalsojušo pausto atbalstu neatkarībai, 27. oktobrī Katalonijas parlaments nobalsoja par neatkarīgas Katalonijas Republikas pasludināšanu.

Madride parlamenta balsojumu pasludināja par nelegālu un ieviesa Katalonijā tiešo pārvaldi līdz jaunu vietējo vēlēšanu sarīkošanai.

Katalonijas krīze tiek uzskatīt apar nopietnāko Spānijā kopš 1975. gadā mirušā diktatora Fransisko Franko varas laikiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!