Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Laikā, kad Krievija atzīmē Ukrainai piederošās Krimas pussalas okupācijas un aneksijas piekto gadadienu, Ukrainas prezidents Petro Porošenko paziņojis, ka pussala tiks atgriezta Ukrainai.

Porošenko, kurš marta beigās gaidāmajās prezidenta vēlēšanās kandidē uz otro prezidentūras termiņu, sagaida progresu jautājumā par Krimas atgriešanu un ANO miera misijas sākšanu Donbasā jau pēc vēlēšanām, teikts Porošenko preses dienesta paziņojumā.

"Ukraina nekad netirgosies un neslēgs nekādas aizkulišu vienošanās. Un Krima tiks atgriezta Ukrainai. Mēs izdarīsim visu iespējamo, lai tas tiktu izdarīts pēc iespējas ātrāk, uzreiz pēc prezidenta vēlēšanām," Porošenko citē portāls "Ukrainskaja pravda".

Krievijas prezidents Vladimirs Putins ļoti cer, ka Ukrainā vēlēšanās uzvarēs cits kandidāts, tikai ne Porošenko, kurš tad "uzdāvinātu" Krimu Krievijai, viedokli pauž Ukrainas prezidents.

"Mana pozīcija – nesagaidīs. Mēs atbrīvosim Krimu," uzsvēra Porošenko, papildinot, ka Ukraina audzē militāro spēku, nostiprina starptautisko solidaritāti un nodrošina ekonomisko izaugsmi.

Krievija Ukrainai piederošo Krimas pussalu okupēja 2014. gada pavasarī, bet tā paša gada 18. martā anektēja, oficiāli iekļaujot Krievijas sastāvā. Par Krimas okupāciju vairāk var lasīt šeit.

Ukrainas prezidenta vēlēšanas notiks 31. martā. Saskaņā ar marta sākumā aģentūras "Socis" veiktas aptaujas datiem līderis vēlēšanu sacensībā ar 28% izlēmušo aptaujāto atbalstu ir komiķis Vladimirs Zeļenskis.

Otrajā vietā ir Porošenko ar 19,6%, bet trešajā Jūlija Timošenko ar aptuveni 15%. Savukārt socioloģisko pētījumu kompānijas "Reitings" aptaujās Porošenko mainās vietām ar Timošenko: Zeļenskis 24,7%, Timošenko 18,3% un Porošenko 16,8%.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!