Foto: AP/Scanpix

Kanāda vidēji sasilst ar divreiz lielāku ātrumu nekā pārējā pasaule, atsaucoties uz jaunu zinātnisko pētījumu par klimata pārmaiņām, raksta raidorganizācija BBC.

Kanādas Federālās valdības klimata ziņojumā tiek brīdināts, ka pārmaiņas jau ir acīmredzamas daudzās valsts daļās un paredzams, ka tās pastiprināsies.

Kanādas Arktika ir piedzīvojusi vislielāko ietekmi, un tā turpinās sasilt divas reizes ātrāk nekā pārējā pasaule, ziņo medijs.

Ziņojumā norādīts, ka daudzas no jau novērotajām sekām, visticamāk, ir neatgriezeniskas.

Kanādas gada vidējā temperatūra kopš 1948. gada ir palielinājusies par 1,7 grādiem pēc Celsija, kad tika reģistrētas valsts mēroga temperatūras.

Lielākais temperatūras pieaugums ir vērojams ziemeļos, prērijās un Britu Kolumbijas provinces ziemeļdaļā. Gada vidējā temperatūra ziemeļu Kanādā palielinājusies par aptuveni 2,3 grādiem pēc Celsija.

"Gan cilvēka darbības, gan dabiskās klimata izmaiņas ir veicinājušas novēroto sasilšanu Kanādā, cilvēka faktors ir dominējošais," teikts ziņojumā.

"Iespējams, ka vairāk nekā puse sasilšanas Kanādā ir atkarīga no cilvēka darbības ietekmes," atsaucoties uz ziņojumā pausto, raksta raidorganizācija.

Klimata pārmaiņas Kanādā izpaužas kā neparedzamāki laikapstākļi. Karstākas temperatūras var nozīmēt vairāk karstuma viļņu un lielāku ugunsgrēku un sausuma risku dažās valsts daļās.

Paredzams, ka okeāni kļūs skābāki un tajos būs mazāk skābekļa, kas var kaitēt tā iemītniekiem.

Kanādas straujā sasilšana ir saistīta ar vairākiem faktoriem, tostarp sniega un jūras ledus zudumu, kas palielina saules starojuma absorbciju un rada lielāku virsmas sasilšanu nekā citos reģionos, rakstīts ziņojumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!