Foto: AP/Scanpix/LETA

ASV senatori ierosinājuši likumprojektu, kura mērķis ir atturēt Krievijas iejaukšanos vēlēšanās, ieviešot stingras sankcijas, raksta portāls "Radio Brīvā Eiropa/Radio Brīvība" (RFE/RL).

Likumprojekts paredz sankciju ieviešanu pret Krievijas enerģētikas, banku un aizsardzības sektoriem, ja konstatēta Maskavas iejaukšanās ASV vēlēšanās. Likumprojektu ierosinājuši divi senatori – Kriss Van Holens (Demokrātiskā partija) un Marko Rubio (Republikāniskā partija). Abi politiķi līdzīgu likumprojektu ierosināja arī pirms gada, taču ASV Senātā par to balsojums nenotika. Šogad balsojums par likumprojektu ir reālāks, jo demokrātiem ir vairākums ASV Kongresa apakšpalātā jeb Pārstāvju palātā, atzīmē medijs.

ASV nacionālo izlūkdienestu direktoram 30 dienu laikā pēc jebkurām federālajām vēlēšanām būtu jānosaka, vai Krievija vai jebkura cita valsts centusies ietekmēt vēlēšanas, paredz likumprojekts. Ja šāda iejaukšanās konstatēta, tad iepriekš minētās sankcijas būtu jāievieš 10 dienu laikā.

Likumprojekts galvenokārt vērsts pret Krieviju, taču arī Ķīna, Ziemeļkoreja un Irāna tajā raksturotas, kā valstis, kuras rada kiberdraudus.

Maskava vairākkārt noliegusi, ka iejaukusies 2016. gada ASV prezidenta vēlēšanās, bet Savienoto Valstu izlūkdienesti secinājuši, ka Krievija to ir darījusi un ka tās mērķis bijis veicināt Republikāniskās partijas kandidāta Donalda Trampa uzvaru cīņā par Baltā nama atslēgām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!