Drošības padomes locekles ceturtdien vienojās par rezolūcijas projektu ANO programmas "nafta pret pārtiku" atjaunošanai Irākā, un šī rezolūcija var tikt vienbalsīgi pieņemta 24 stundu laikā, paziņoja Vācijas vēstnieks ANO.
Vienošanās tika panākta konsultācijās aiz slēgtām durvīm dažas minūtes pirms Lielbritānijas premjerministra Tonija Blēra ierašanās ANO mītnē uz sarunām ar ANO ģenerālsekretāru Kofi Annanu par humāno krīzi Irākā.

"Šķiet, mēs esam panākuši vienošanos par rezolūciju .. un rīt [piektdien] varēsim balsot par to," reportieriem sacīja Vācijas vēstnieks ANO Ginters Pleigers, kurš ir Drošības padomes Irākas sankciju komitejas vadītājs.

Pirms šīs vienošanās Blērs un ASV prezidents Džordžs Bušs, tiekoties prezidenta ārpilsētas rezidencē Kempdeividā, aicināja ātri atjaunot programmu "nafta pret pārtiku", kura tika iesaldēta dažas stundas pirms Irākas kara sākuma. Saskaņā ar šo programmu Irākai tika atļauts eksportēt ierobežotu daudzumu naftas, pretī saņemot pirmās nepieciešamības preces.

Karadarbības kritizētājas, sevišķi Krievija, ir bijušas pret programmas "nafta pret pārtiku" izmantošanu ārkārtas palīdzības sniegšanai kara apstākļos, jo tā varētu leģitimizēt karu.

Pleigers prognozēja, ka rezolūcijas projektu atbalstīs visas 15 Drošības padomes valstis un tā "tiks pieņemta vienprātīgi". Rezolūcijas pieņemšana nozīmēs, ka programma var tikt atsākta, "tikko [ANO] ģenerālsekretārs izlems, ka ir droši sūtīt cilvēkus atpakaļ uz šo reģionu", sacīja Pleigers.

Rezolūcijas projektā nav pieminēta Irākas atjaunošana pēc kara.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!